Uprkos svim problemima koji prate hrvatsku poljoprivredu, nailazimo i na primere dobre prakse, mladih i uspešnih poljoprivrednika. Jedan od njih je 22-godišnji Jovan Božić iz Borova. Odrastajući u porodici koja se decenijama bavi stočarstvom i zemljoradnjom zavoleo je selo i poljoprivredu. U protekle dve godine, kroz mere Programa ruralnog razvoja RH, za programski period od 2014. do 2020. godine, Meru 4, Operacija 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti na poljoprivrednim gospodarstvima i Meru 6, tip Operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima, povukao je 1,116.000 kuna nepovratnih sredstava. Zahvaljujući dobijenim sredstvima nabavio je dva traktora s priključnim strojevima za obrađivanje zemlje i pripremu hrane za stoku.

Porodica Božić iz Borova bavi se ovčarstvom i ratarstvom. Danas imaju stado od 200-ak rasplodnih grla i obrađuju 25 hektara zemlje, od čega je 13 hektara eko-proizvodnja ratarskih kultura. To ih svrstava među jedine ekološke proizvođače na području opštine Borovo.

Već 70 godina drže ovce pasmine cigaja. Reč je o jednoj od najstarijih pasmina ovaca, koja se iz Male Azije proširila na Balkan i celu Evropu. U Hrvatskoj se uzgaja na prostoru Slavonije i Baranje. Cigaja je krupna pasmina, čvrste građe tela i snažne konstitucije te kombinovanih proizvodnih osobina, za proizvodnju mesa, mleka i vune. S obzirom na to da se danas na prostoru Slavonije i Baranje uzgaja oko tri hiljade grla, to je svrstava u red potencijalno ugroženih pasmina. Uzgojem ove autohtone pasmine bavio se još Jovanov deda Lazar, a započeto nastavili njegovi roditelji, otac Milan i majka Anđa, te naposletku naš mladi domaćin.

Mogućnosti koje su mladim poljoprivrednicima na raspolaganju iz fondova Evropske unije učvrstile su ga u nameri da ostane na selu. Jovan je nosilac OPG-a protekle dve godine i zadrugar Poljoprivredne zadruge Brestove međe iz Borova. Za raspisane konkurse saznao je putem interneta, a u pripremi projektne dokumentacije pomogla mu je konsultantska firma iz Osijeka. Dobijena sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije značajno će unaprediti poslovanje mladog poljoprivrednika.

– Povećanje konkurentnosti već je vidljivo i značajno. Mladi poljoprivrednici trebali bi da iskoriste mogućnosti koje su im na raspolaganju, kako bi unapredili svoje poslovanje i bili konkurentni na tržištu – ističe ovaj 22-godišnjak.

I bavljenje poljoprivredom, kaže, može biti isplativo.

– Od poljoprivrede se može živeti i napredovati, a uz mere Programa ruralnog razvoja još više se može doprineti razvoju OPG-a i života na selu – podvlači naš sagovornik.

Namerava i dalje ulagati u svoj OPG, pratiti raspisane konkurse i aplicirati za nova sredstva. Razmišlja i o manje zahtevnim, ali isplativijim proizvodnjama.

– Trenutno razmišljam u pravcu razvijanja stočarske proizvodnje i podizanja velike farme za uzgoj tovnih janjadi. Planiramo povećanje stada i broj janjaca – pojašnjava borovski poljoprivrednik, koji svoju budućnost vidi na selu, u poljoprivredi.

– To je ono što sam oduvek želeo i što sam sad i ostvario. Ovo je tek početak – samouveren je Jovan.

Po načinu razmišljanja odudara od svojih vršnjaka, koji danas pakuju kofere ili svoju sreću već traže u Nemačkoj, Irskoj ili Norveškoj. Ovaj mladić je odabrao teži put, ali je sam svoj gazda.

– Dosta mladih ljudi zazire od sela i poljoprivrede, plaše se života na selu i posla. Poljoprivreda zahteva dosta rada i truda, da bi se došlo do cilja i rezultata, ali se isplati – priča mladi Božić, uveren da njegovo vreme tek dolazi.

Svoju priču, koja je primer dobre prakse, podelio je s učesnicima prezentacije u organizaciji Upravnog odela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-sremske županije i Opštine Borovo. Prezentacija je u Borovu održana sredinom januara, s ciljem informisanja, iskoristivosti i povećanja dostupnosti Mere 6 Programa ruralnog razvoja za period do 2020.

– Nakon što smo proveli anketu na terenu korisnika prvog konkursa, da bi olakšali i učinili dostupnim informacije na drugom konkursu Mere 6, Operacija 6.1.1. za mlade poljoprivrednike i operacije 6.3.1. za male poljoprivrednike, vršimo promociju i obilazimo gradove i opštine Vukovarsko-sremske županije – kaže Marko Lončar iz županijskog Upravnog odela za poljoprivredu.

– Konkurs za mlade poljoprivrednike otvoren je do 24. februara. Na konkurs se mogu javiti svi koji ispunjavaju uslove, u dobi od navršenih 18 do navršenih 41 godinu, s poslovnim planom za poljoprivredno gazdinstvo ekonomske veličine od 8.000 do 49.999 eura. Mogu se javiti mladi poljoprivrednici koji su prvi put postavljeni za nosioce OPG-a, ne duže od 18 meseci pre podnošenja zahteva za potporu – podseća Lončar.

Dobijena sredstva, pojašnjava, mogu se utrošiti za kupovinu poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, podizanje nasada, kupovinu domaćih životinja i zemlje, odnosno za sve čime se mlado poljoprivredno gazdinstvo bavi. Potpora za mlade poljoprivrednike isplaćuje se u tri, a za male poljoprivrednike, koji mogu povući 15 hiljada eura, u dve rate.

– S obzirom na iskustva s terena i anketu koja je provedena među korisnicima obe operacije na području Vukovarsko-sremske županije, mladim poljoprivrednicima savetujem da se pridržavaju poslovnog plana i u tom slučaju neće biti problema – ističe naš sagovornik.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je krajem januara novi konkurs za Operaciju 6.3.1. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Za razvoj malih poljoprivrednih gazdinstava, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura, osigurano je preko 150 miliona kuna. Zahtevi za potporu mogu se početi popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 27. februara do 27. marta. O detaljima konkursa zainteresovani mogu saznati više na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja (www.apprrr.hr) i Programa ruralnog razvoja (www.ruralnirazvoj.hr).

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email