Eparhija pakračko-slavonska i ove godine poziva na proslavu Svetih novomučenika jasenovačkih koja će se održati u subotu, 7. septembra, u manastiru Rođenja Svetog Jovana Кrstitelja u Jasenovcu.

U saopštenju Sabornog hrama u Pakracu se navodi da će Svetu arhijerejsku liturgiju s početkom u 9 časova služiti mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uz sasluženje episkopa marinskog i jurginskog Inokentija iz Ruske pravoslavne crkve, pakračko-slavonskog Jovana, vikarnog episkopa dioklijskog Metodija, sveštenog i monaškog klira slavonske i sestrinskih episkopija.

Nakon liturgije, u 12 časova na humci kod Кamenog cvijeta obavit će se osveštanje slavskog kolača i žita.

Sutradan, u nedjelju 8. septembra s početkom u 9 časova, Svetu arhijerejsku liturgiju u Manastiru Orahovica služit će vladike marinski i jurginski Inokentije i pakračko-slavonski Jovan.

U okviru praznovanja Svetih Novomučenika, i ove godine u petak 6. septembra, po peti put, održat će se naučni skup „Novomučenici: Poliperspektiva V“, u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji u Zagrebu s početkom u 9 časova, tokom koga će o ovoj temi govoriti nekoliko eminentnih domaćih i svjetskih stručnjaka.

Trećega dana, u srijedu 11. septembra, na praznik Usekovanja glave svetog Jovana Кrstitelja, u obnovljenom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Кućancima, gdje je kršten patrijarh srpski Pavle, bit će takođe služena Sveta arhijerejska liturgija.

„Pozivamo vas da i ove godine zajedno s nama uzmete učešća u navedenim događajima koji imaju neizmjerno značenje kako za sve postradale tako i za nastavak građenja kulture sjećanja na Jasenovac i njegove žrtve“ – navodi se u pozivu eparhije pakračko-slavonske.

Naslovna fotografija: Facebook

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email