Iznenada mi je istrulio, kao da je izgorio, veći nasad rajčice u vrtu. O čemu se zapravo radi?

M. Maljković, Kutina

 Loše vremenske prilike, česte kiše, niske temperature, vjetar i vlaga pogoduju razvoju gljivičnih bolesti, a ponajviše plamenjači rajčice (lat. Phytophthora infestans),koja se javlja u svim uzgojnim područjima, a čiji izvor mogu biti zaražene biljke krumpira. Kod krumpira napada list, stabljiku i gomolj, a prvi simptomi su uljne pjege na zaraženom lišću. Posebno je opasna “kasna” plamenjača u usjevima krumpira, jer je moguć prijenos bolesti kišama tokom srpnja i kolovoza na formirani urod, a krumpirova plijesan se širi s oboljelih gomolja na zdrave tokom čuvanja u skladištu, pa na taj način može propasti cjelokupan urod.

Ukoliko plemenjača nije jako izražena moguće ju je držati pod kontrolom preventivnom primjenom pripravka koji se napravi tako da se u jednu litru vode doda jedan decilitar mlijeka ili s pripravkom od sode bikarbone tako da se u dvije litre vode doda jedna kap biljnog ulja, jedna kap deterdženta i dvije žličice sode bikarbone, te preparatima na bazi sumpora. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje pripravka. Važno je da se s ovim pripravcima biljke tretiraju prije kiše, a pripravci se primjenjuju prema potrebi, obično se tretiranja ponavljaju i nakon svake kiše.

S obzirom na to da imamo kišnu godinu i da ova bolest nije rijetka, može se dogoditi da u roku od dva dana uništi cijeli nasad, pogotovo ako nakon pojave prvih znakova bolesti u sedam dana na zaražene usjeve padnu dvije nove kiše. Plamenjača zahvaća i krastavce, dinje i lubenice. Osim na povrću, velike štete radi i u vinogradima. Bolest napada sve zelene organe rajčice (list, stabljiku i plodove). Prvi simptomi vidljivi su na listovima u obliku nepravilnih svijetlo smeđih pjega, na kojima se s donje strane pojavljuje bjelkasta presvlaka. Pjege ubrzano tamne i suše se, a jedino peteljka može ostati zelena.

Čim primijetimo bolest potrebno je odstraniti bolesne biljke i baciti ih u smeće, nikako spaljivati. Ukoliko zalijevate rajčice, nikako nemojte polijevati biljke, nego zalijevajte kraj stabljike, po tlu. Također, uklanjanje donjih listova onemogućuje zadržavanje vlage i zaustavlja širenje bolesti.

Gljivične bolesti prezime na lišću zaraženih biljaka iz prethodne sezone. U praksi to lišće, koliko god se trudili, završava na gredicama, pa u proljeće zaraza obično i počinje na donjim dijelovima biljaka. Jedno od dobrih preventivnih rješenja je primjena plodoreda, odnosno rotacija (izmjena) biljaka u prostoru i vremenu barem svake četiri godine.

Od fungicida se preporučuju oni koji imaju propisanu kraću karencu (vremenski period potreban za razgradnju nekog pesticida u normalnim ekološkim uvjetima) u rajčici, npr. Ranman Top SC (0,05 %) (karenca četiri dana) ili Equation PRO (0,04 %) (karenca sedam dana) ili Revus SC (0,06 %) (karenca 14 dana). Potrebno je u roku od četiri-pet dana provesti dva uzastopna tretiranja napadnutih biljaka.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email