Patrijarh Porfirije čestitao katolički Božić

Piše: O. R. / P-portal.net

Božić i nastupajuću Novu godinu vjernicima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj i Sloveniji čestitao je patrijarh Porfirije

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije uputio je božićne čestitke svim vjernicima koji Hristovo rođenje proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

Patrijarh srpski Porfirije, koji je i administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske, uputio je srdačne čestitke vjernicima Rimokatoličke crkve u Sloveniji i Hrvatskoj. On je Božić čestitao i najvišim predstavnicima vlasti, premijerima i ministrima nadležnim za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama u Sloveniji i Hrvatskoj, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

U nastavku donosimo tekst čestitke poglavara Srpske Pravoslavne Crkve upućene zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske Biskupske Кonferencije.

Ne traži Boga mišlju; u praznini
U kojoj se miso, tamna sjenka gubi
Uza te Bog je, uvijek u blizini
U stvarima oko tebe, u zvuku i muku
(Antun Branko Šimić, Nađeni Bog)

„Čuvši glas sa neba, glas anđelski, koji nagoveštava dolazak novoga neba i nove zemlje (Otk. 21, 1), pastiri otrčaše da ovu blagovest podele sa čitavim svetom. Tako je bilo pre nešto više od dve hiljade godine, tako je i danas. Sa istim ushićenjem svako ko na sebi nosi ime Hristovo ovih će dana svedočiti da je Bog sa nama i da će biti sa nama do svršetka sveta i veka. Bogomladenac Isus, prvi put zaplakavši u tišini vitlejemske pećine, svojim rođenjem nagovestio je radost, a ne plač, svetlost, a ne tamu, Carstvo Božje, a ne carstvo smrti i truleži.

Evo već drugi Božić dočekujemo u pandemijskim uslovima, ali sa neuništivom verom da nema iskušenja, ni malog ni velikog, koje može zaustaviti erupciju ljubavi Božje koja svagda nemoći isceljuje i nedostatke dopunjuje (Molitva na rukopoloženju). Bez te vere smo ništa, a njom nadahnuti kličemo zajedno sa svetim apostolom Pavlom Sve mogu u Hristu koji mi daje moć (Fil. 4, 13).

Neka radost predstojećeg Praznika, Preuzvišeni Nadbiskupe i brate u Hristu, ispuni duše i srca svih hrišćana, a pre svega Vaših dijecezana i Vas lično, kako bismo svi zajedno slavili ime Božje u vekove vekova. Кoristim, takođe, ovu priliku da, preko Vas kao predsednika biskupske konferencije, uputim iskrenu čestitku svim vernicima Rimokatoličke Crkve u Hrvatskoj”, stoji u patrijarhovoj čestitki.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: