Srpsko privredno društvo Privrednik i ove godine, peti put po redu, organizira svoju tradicionalnu humanitarnu koloniju u Gornjem Budačkom na Kordunu, rodnom mjestu Vladimira Matijevića, velikog dobrotvora i osnivača Privrednika. Već nekoliko godina na humanitarnim kolonijama okupljamo slikare iz cijele regije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija) koji u živopisnoj prirodi Korduna slikaju, a nastale slike Privrednik izlaže na svojim humanitarnim aukcijama. Sva sredstva od prodaje slika namjenjena su za stipendiranje talentiranih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Kolonija će se ove godine održati 15. i 16. juna, također u Gornjem Budačkom, nadomak Karlovca.

U sklopu ovogodišnje kolonije članovi i prijatelji Društva obilježit će 90. godišnjicu od smrti Vladimira Matijevića, jednog od najvećih humanista i dobrotvora s ovih prostora. U subotu, 15. juna u 12 sati, ispred Crkve sv. Vasilija Ostroškog u Gornjem Budačkom održat će se pomen ovom vizionaru, a tom prilikom delegacija Privrednika će položiti vijenac ispred spomen-ploče.

Vladimir Matijević

Vladimir Matijević bio je utemeljitelj i osnivač Srpskog privrednog društva „Privrednik“, jednog od najstarijih humanitarnih udruženja na ovim prostorima.

Rođen je 1854. godine u oficirskoj porodici. Trebao je biti državni službenik, vojnik, ali se opredijelio za trgovinu.

Vladimir i Paulina Matijević nisu imali potomaka, pa su svu svoju imovinu ostavili „Privredniku“ za školovanje nadarene a siromašne djece i omladine. Zahvaljujući njihovom dobročinstvu mnogi mladi ljudi izašli su iz blata siromaštva, stekli društveni ugled i ostvarili karijeru. Postali su trgovci i zanatlije. Zahvaljujući Matijeviću i „Privredniku“ mnogi Kordunaši, Banijci, Ličani i Dalmatinci otvorili su svoje trgovine i zanatske radnje u Zagrebu i mnogim drugim gradovima i mjestima. Ili su se vratili u rodno mjesto u kojem su bili pokretači kulturnog i privrednog života svoje sredine.

Na temeljima koje je Matijević postavio prije više od 120. godina, i danas Društvo funkcionira. Godišnje stipendira oko 50 talentiranih učenika i studenata slabijeg imovinskog statusa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email