Nikola Lunić: Nije teško voditi organizaciju s takvom inspirativnom prošlošću

Piše: P-portal.net

Poslušajte posljednju epizodu podcasta Pravo glasa u kojoj je govorio Nikola Lunić, predsjednik Srpskog privrednog društva Privrednik

U posljednjoj epizodi podcasta „Pravo glasa“ Mirela Pejaković Levstek razgovarala je s Nikolom Lunićem, predsjednikom Srpskog privrednog društva Privrednik. Privrednik je poznat po brojnim aktivnostima, od stipendiranja učenika i studenata do medijskih projekata u kojima su učinjeni veliki pomaci za jednu etničku zajednicu, a jedan od njih je upravo projekt „Upoznajmo se da bismo se razumjeli“.

„Projekt je započeo prije dvije godine i završit će 12. avgusta. Projekt je u sklopu programa „Mediji zajednice“ financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a mi smo u sklopu našeg P-portala proveli niz medijskih aktivnosti – nastalo je 68 tekstova, 24 podcasta i 24 dokumentarna filma. U sklopu projekta održano je i sedam edukativnih radionica, preko kojih smo pripremali i senzibilizirali mlade novinare za izvještavanje o manjinskim, prije svega pitanjima srpske zajednice“, rekao je Lunić.

Sve planirane projektne aktivnosti su uspješno završene, a uz to su se ostvarile i pretpostavke za daljini medijski razvoj Privrednika.

„Mislim da smo kroz podcaste, filmove i tekstove predstavili srpsku zajednicu u Hrvatskoj u njezinom najboljem svjetlu“, ocijenio je Lunić. Osim spomenutog medijskog projekta, Privrednik preko P-portala godinama unazad pruža informacije o srpskoj zajednici, njezinom položaju, problemima i postignućima, tu je i štampani list Privrednik koji dva puta mjesečno izlazi u sklopu tjednika Novosti, kao i tribine koje se održavaju dva puta mjesečno, gdje se razgovara o važnim temama za zajednicu iz malo drugačije perspektive. Sljedeći korak u medijskoj djelatnosti jest internetski radio – Radio Privrednik, koji je trenutno u fazi eksperimentalnog emitiranja.

Medijska djelatnost usko je povezana s prvom i najvažnijom zadaćom Privrednika, a to je stipendiranje učenika i studenata. Privrednik ove godine obilježava 125 godina od osnivanja i u tom vremenu odškolovao je na hiljade mladih kojima je upravo pomoć Privrednika pomogla u obrazovanju i stjecanju zvanja. Na žalost, djelovanje Privrednika zaustavljano je nekoliko puta kroz povijest, no 1993. Društvo je obnovljeno i od tada se samo povećava broj stipendista. „Privrednik svake godine u septembru raspisuje natječaj za stipendiranje učenika i studenata, a iz godine u godinu povećamo broj stipendista, samo smo ove akademske godine stipendirali 100 učenika i studenata“, kaže Lunić. Osim donatorskih večera, likovnih kolonija na kojima slikari daruju svoja djela za aukciju kako bi se prikupila sredstva, donirati se može i direktno, preko linka na P-portalu.

Osim о stipendiranju i povijesti Privrednika, Nikola Lunić govorio je i o povratu vrijedne imovine ovog Društva i o značaju aktivnosti koje se provode. A što je sve rečeno poslušajte u posljednjem izdanju podcasta „Pravo glasa“ u sklopu projekta „Upoznajmo se da bismo se razumjeli“.

Podcast možete poslušati na platformama SoundCloudSpotifyAnchorDeezerBreakerPodcast.rs, kao i na našem YouTube kanalu u nastavku.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: