Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolaja Žičkog i Ohridskog. Za dan obeležavanja slave uzet je datum prenosa moštiju vladike Nikolaja Velimirovića iz Libertvila (SAD) u manastir Lelić, koji je njegova zadužbina.

Evo kako danas izgleda Lelić.

Vladika Nikolaj Velimirović rođen je 1880. godine u Leliću, gde je učio osnovnu školu. Šestogodišnju gimnaziju završio je u Valjevu, a Bogosloviju u Beogradu. Teologiju je doktorirao na Univerzitetu u Bernu, a filozofiju na Oksfordu. Njegova dela broje preko 20.000 strana. Upokojio se 1958. godine u Pensilvaniji (SAD) gde je bio rektor i profesor Ruske bogoslovije. Njegovi zemni ostaci iz manastira Svetog Save u Libertvilu preneti su u Lelić 12. maja 1991. godine. Na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. kanonizovan je za svetitelja.

Manastirska crkva je izgrađena u moravskom stilu, a hram je izgrađen od kamena i cigle. Ispred crkve su zvonik i crkveni dom. Živopis je urađen po zamislima Nikolaja Velimirovića, a centralna scena je scena Strašnog suda. U krugu manastira nalazi se i muzej posvećen Nikolaju Velimiroviću, a u manastiru je aktivna radionica sa ikonopiscima i duborescima.

Dva su važna praznika u Leliću: jedan 18. marta, kada je dan smrti Nikolaja Velimirovića, a drugi 3. maj, kada su prenesene mošti Nikolaja iz SAD u Srbiju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email