fbpx

Izložba Mije Vesovića “Ars vivendi” otvara se u utorak, 3. marta., u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu u Zagrebu, a moći će se posjetiti do 21. marta 2020.

Iz predgovora Emila Matešića

Autorskim kalendarom Ars Vivendi, napravljenim posebno za Galeriju na katu, kroz dvanaest kolaža majstor fotografije odabrao je posuditi tuđi fotografski rad i nadograditi ga, intervenirati bojom i kistom u isti, te se dotaknuti hrvatskih umjetnika koji u njegovu odabiru ostavljaju traga u domaćoj kulturi. Temeljni motiv kolaža, naga žena, jedan je od posebnih fetiša mnogih fotografa koji svoj opus crpe unutar urbanih motiva. Od Posavca pa do Krpana, od Kelčeca do Lupina, žena kao motiv neizbježan je ključ njihovog erosa za stvaranjem i aktivnim sudjelovanjem u životu. Što je godina više to je i prilika za isto manje, pa se tako proporcionalno povećavaju motivi s nagim ženama kao što je to vidljivo i kod Posavca, Vesovićeva sudbinskog prijatelja na nedavno izlaganim radovima u Galeriji Forum.

Vesović je suvremeni umjetnik tradicionalnog plesa mrtvaca koji kroz dvanaest slika erosa i kroz samo njemu znan algoritam provlači imena i fotografije umjetnika i ljudi koji su ostavili traga u sredini u kojoj živimo.

Vesović ovim radovima pokazuje smjelost, istovremenu autoironiju i glorifikaciju samoga sebe, odvažni iskorak u novi medij, kao i kreativni komentar protoka vremena u kojem valja ostaviti neki trag. Kako vrijeme prolazi tako i Vesovićevi radovi, posebno kolaži, bivaju sve jednostavniji te kao da govore da je i on, konačno, nakon niza godina u kojima je stvarao temeljne slike urbane povijesti naših naroda i narodnosti, dao sebi samome oduška i prešao prag percepcije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email