fbpx

U Zagrebu je početkom septembra ove godine održan 69. tradicionalni Hanžekovićev memorijal, ujedno i najstarije sportsko takmičenje u Hrvatskoj, koje se održava još od davne 1951. godine. Započeo je kao klupski dvoboj Mladosti i Dinama, a već od 1958. godine dobiva međunarodni karakter. Godine 2010. postaje dio IAAF World Challenge serije, što ga po važnosti stavlja odmah iza elitne Dijamantne lige.

Ovaj Memorijal nosi ime po Borisu Hanžekoviću, velikom jugoslovenskom i hrvatskom atletičaru rodom iz Požege. Višestrukom prvaku Jugoslavije u preponskome trčanju na 100 m, 200 m, 4×100 i 4×400 m, te na 110 m. Usto, Boris je bio pravnik te član atletske reprezentacije Jugoslavije i zagrebačkog kluba Concordia. Svoj sportski vrhunac postiže na Balkanskim igrama. „Boris, Boris!“ odjekivalo je 1938. godine beogradskim stadionom, kada je dvadesetdvogodišnji Hanžeković dosegao rekordnu granicu 15.0 na 110 metara s preponama, ostavivši iza sebe velikog Grka Mantikasa. Vrlo brzo, zbog rata, Boris započinje posve drugačije životne utrke. Na rat odgovora jednako borbeno uključivši se kao antifašista u Narodnooslobodilačku borbu. Nažalost, 1944. godine prilikom jedne racije u Zagrebu, ustaše ga odvode u zatvor na Savskoj cesti, a potom u ustaški logor Jasenovac.

U aprilu 1945. godine vojska NOB- a približavala se Jasenovcu, a 80-ak hrabrih, ali iscrpljenih logoraša, među kojima je bio i Boris, pokušalo je pobjeći naoružanim stražarima. Ovaj put tribine je zamijenila bodljikava žica, a prepone rafali metaka koje Boris nije imao šanse savladati, ali je imao hrabrosti pokušati.

Srećom, ovaj atletski miting uspio je prevladati sva ratna, politička i ekonomska previranja 90-ih. Ne samo da je preživio nego je ugostio i ugošćava najveće sportske zvijezde svih vremena. Sve ove godine na našem „Hanžeku“ takmiče se najuspješnije atletičarke i atletičari Hrvatske, Evrope i svijeta. Od najuspješnijih atletičarki poput Blanke Vlašić, Sare Kolak, Sandre Perković, Allyson Felix do najuspješnijih atletičara kao što su Ryan Crouser, Tom Walsh i mnogi mnogi drugi. Zagrebačkoj publici zasigurno će najviše ostati u sjećanju utrka na Mladosti 2011. godine na kojoj je sudjelovao i očekivano pobijedio svjetski i olimpijski rekorder, veliki Usain Bolt. Zato možemo reći da ovaj memorijal opravdao značajno ime koje nosi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email