Natalija Staparac iz Dalja već dve godine oslikava pletene košare od pruća u dekupažu, takozvanoj salvetnoj tehnici. Košare kupuje u trgovini u raznim veličinama i oblicima, a potom ih ukrašava bojama i salvetama. Svaka košara je unikatna i služi za različitu namenu, pa se tako u njenoj kolekciji mogu pronaći košare za trgovinu, voće, hleb, torte, odeću, kućne ljubimce, dečje i ukrasne košare, košare za kukuruz, takozvane veškorpe, ali i košare – poslužavnici. U dekupaž tehnici oslikava i pletene kaljeve za cveće, takođe od pruća, kao i drvene čiviluke.

Natalija tvrdi da se ovim poslom počela baviti sasvim slučajno.natalija staparac 040

– Bila sam u poseti kod prijateljice koja mi je pokazala šta radi u slobodno vreme. Meni se to dopalo i tražila sam od nje da i mene nauči kako raditi dekupaž. Shvatila sam da je to jedan vrlo interesantan i kreativan posao, pa sam znanje koje mi je prenela počela sama primenjivati – priseća se Natalija.

Dekupaž je jedna od najstarijih dekorativnih tehnika i prema nekim izvorima nastao je u 12. veku u Kini kao umetnost siromašnih. Tek kada se u 18. veku proširio evropskim dvorovima postao je hobi bogatih. Pomoću ove tehnike moguće je oslikavati drvo, staklo, metal, tekstil, plastiku, papir, keramiku i nameštaj.

Da bi nastala jedna pletena košara u dekupažu, potrebno je imati materijal i dosta mašte.

– Ja sam se pronašla u ovom poslu jer sam spojila lepo sa korisnim. Sam proces oslikavanja zahteva dosta vremena. Prvo obojim košaru akrilnom bojom tri puta. Uvek upotrebljavam belu boju jer ta boja simbolizuje čistotu i lepotu. Takođe, mislim da je bela dominatna. Kada se boja osuši lepim salvete. Potom košaru još jednom prelakiram zaštitnim lakom. Pošto jako volim cveće koristim salvete sa cvetnim motivima u narandžastoj i crvenoj boji. Ovako ukrašene košare sa svim bojama i lakom postaju čvrste. Isti proces prolazim sa starim i dotrajalim košarama. Njih preuređujem na način da od stare košare napravim novu – objašnjava Natalija.

borovski vašar 2Naša sagovornica je u radnom odnosu i ovaj posao nije u mogućnosti registrovati kroz obrt. Zbog toga košare ne prodaje, već ih poklanja. Često i izlaže preko Udruženja Leonardo iz Dalja koje okuplja ljubitelje likovne umetnosti. Do sada je izlagala na Božićnom sajmu u Vukovaru i Vukovarskom korzu, Sajmu malih privrednika u Našicama, Vidovdanskom saboru u Boboti, Borovskom vašaru, Osječkom jesenskom sajmu, Međunarodnom sajmu Agro Zemlja 2015. u Bizovačkim toplicama i Vinkovačkim jesenima.

Natalija tvrdi da se ljudima dopadaju njene košare jer su neobične i retko gde se mogu pronaći.

Zima na selu

natalija staparac 032Slikarstvo je ističe, njena velika ljubav. Naslikala je nekoliko slika tehnikom ulja na platnu sa zimskim motivima.

– Volim zimu kao godišnje doba i zato me zimski ambijent inspiriše. Zima na selu je moja večita tema. Na slikama prevladava bela – boja zime. Slike još uvek ne izlažem, ali jednoga dana planiram otvoriti galeriju u svojoj kući gde bih mogla prikazati sve ono čime se bavim – kaže Natalija.

Isprobala je dekupaž i na grnčariji – vazama i ćupovima, takođe u beloj boji. U budućnosti želi naučiti dekupaž na platnu, a posebno je privlači tehnika šabi šik – restauriranje starog nameštaja.

 

Natalija za sebe kaže da je romantična duša, puna energije i uvek raspoložena.

– Žao mi je što svojim hobijima ne mogu više da se posvetim. Nedostaje mi vremena za sve, repromaterijali su skupi a umetnost nije profitabilna grana. Od nje se ne može živeti – zaključuje Natalija.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email