Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio da veruje da će odbornici Skupštine grada prihvatiti njegovu inicijativu i da će Blagoje Jovović, čovek koji je pucao u, kako kaže, najvećeg zlotvora srpskog naroda, dobiti ulicu.

Vesić je na svom Fejsbuku napisao da će grad Beograd imenovanjem ulice po Jovoviću ukazati počast tom srpskom heroju za njegov herojski čin, a nakon što je decenijama bio nepoznat za srpsku istoriju i predanje.

Prema Vesićevim rečima, na spomen ploči koja će se nalaziti u Ulici Blagoja Jovovića pisaće da je on 10. aprila 1957. godine u Argentini „izvršio ljudsku pravdu pucajući u najvećeg zlotvora srpskog naroda ustaškog vođu Antu Pavelića“.

„Uz pomoć nekoliko prijatelja, Blagoje Jovović, u nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, sproveo je pravdu nad zločincem Pavelićem. Tako je osvetio stotine hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaške kame u stravičnim zločinima u Drugom svetskom ratu. Zlikovac je preminuo od posledica rana koje mu je naneo ovaj heroj“, napisao je Vesić.

O Blagoju Jovoviću javnost nije mnogo znala. Identitet atentatora na zloglasnog ustaškog poglavnika bio je tajna sve do 1998. kada se posle više od pola veka u emigraciji, Blagoje Jovović vratio u rodnu Crnu Goru i posetio Ostrog gde se ispovedio mitropolitu Amfilohiju Radoviću, a zatim je i javnosti otkrio deo svoje priče. Ne postoji njegovo autorizovano svedočanstvo o atentatu. Preminuo je 1999. nedugo pošto je obelodanio svoj poduhvat.

Na sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, koja je održana još krajem prošle godine, usvojena je inicijativa Gorana Vesića u svojstvu građanina, da jedna ulica u Beogradu ponese ime Blagoja Jovovića.

„Kao heroj srpskog naroda, Blagoje Jovović izvršio je atentat na najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji, ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Stotine hiljada Srba ubijeno je na najmonstruoznije načine od strane Pavelićevih ustaša u NDH. Ovaj zlikovac osnovao je u Jasenovcu i logor za srpsku decu, kao i logore ne samo za Srbe već i za Rome, Jevreje, muslimane i antifašiste”, objasnio je tada Vesić.

Zagorska ulica u Zemunu

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica predložila je da Zagorska ulica u Gradskoj opštini Zemun ponese ime Blagoja Jovovića.

Skupština Grada će, kako saznaje dnevni list Večernje novosti, 30. jula doneti konačnu odluku o preimenovanju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email