Svetom arhijerejskom Liturgijom u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu kojom je načalstvovao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije proslavljen je Vidovdan.

Mitropolitu Porfiriju je sasluživalo sveštenstvo i đakonstvo Sabornog hrama, a sabranju se besjedom obratio arhimandrit Danilo (Ljubotina) govoreći o Svetom Knezu Lazaru i srpskim mučenicima.

– Moramo nešto reći iz naše nacionalne istorije obzirom da se danas odigrala jedna neizbrisiva drama u našem narodu. Drama koja obilježava cijelu našu potonju istoriju do današnjeg dana. Vidovdan svjedoči i nama, hrišćanima danas, da smo dužni propovijedati i stati uz jevanđelje ma šta nas čekalo u životu jer je to naše preobraženje i spasenje za vječnost u Gospodu našem Isusu Hristu, rekao je otac Danilo i pri tome istakao da se mi Srbi sjećamo ove velike bitke i pominjemo i danas, ali osnovna naša propovijed jeste propovijedanje jevanđelja Hristovog kao Hristove pobjede na kraju svijeta i vijeka.

– Pet vijekova, sve do Balkanskih ratova, mi smo bili pod tim silama, ali smo branili hrišćanstvo kao ostatak krštenog naroda od koga je stvorena i Vojna krajina, taj koridor koji je branio ovu nesretnu današnju Evropu, punu zlog apetita i prevare. Evropu koja je Hrista ne samo ostavila nego Ga je izbacila iz svoje misli i smatra da Hristos neće pobijediti. Hristos će ipak pobijediti i doći u sili i Njegova će biti Vaskršnja pobjeda na kraju, naglasio je arhimandrit Danilo.

Nakon Liturgije služen je parastos za sve postradale u odbrani od Kosovskog boja do naših dana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email