Na Europeadi, evropskom nogometnom prvenstvu za pripadnike autohtonih nacionalnih i jezičkih manjina i zajednica, što je u drugoj polovici juna održana u talijanskom Južnom Tirolu, susreli smo i mladog Beograđanina Marina Bodrožića (1985.). Tamo je bio predstavnik međunarodne mreže omladinskih manjinskih organizacija: Omladina Evropskih Naroda (The Youth of European Nationalities-YEN). Marin je potpredsjednik YEN-a za međunarodne odnose, a trenutno obavlja i dužnost potpredsjednika za unutrašnja pitanja.

YEN se sastoji od 39 organizacija članica koje predstavljaju svoje narode, kulturu i običaje manjina kojima pripadaju. Glavni ciljevi YEN-a su očuvanje i razvoj prava manjina i etničkih grupa, očuvanje identiteta, jezika i kulture pripadnika nacionalnih, etničkih i jezičkih manjina u Evropi, kao i interkulturalna razmena među pripadnicima različitih manjina, a tako i među pripadnicima manjinskih i većinskih naroda u evropskim zemljama.

– Na Europeadi je bilo 18 predstavnika YEN-a, pripadnika raznih evropskih manjina kao što su Lužički Srbi, Koruški Slovenci, Nemci iz Rusije, Frižani iz Holandije, Gradišćanski Hrvati iz Austrije, Nemci iz Danske i ostali. Jedan od članova YEN-a je i Srpski omladinski forum iz Hrvatske, no zadnjih desetak godina su potpuno neaktivni, ne možemo sa njima stupiti u kontakt. Mislim da bi bilo jako dobro kada bi se u YEN uključio i Srpsko narodno vijeće – kaže Bodrožić.

Marin je po zanimanju historičar, ali radi kao službenik obezbjeđenja. Porijeklom je iz Dalmacije, iz sela Privija i Koljane kod Vrlike. Privija je sada napušteno selo, a Koljane je ispod površine Peručkog jezera nastalog izgradnjom hidrocentrale na Cetini 1958. godine. Familija se 1956. odselila u Banatsko Novo Selo i u Inđiju. Kaže da mu je žao što ne može posjetiti sela od kuda su mu preci, iako osjeća snažnu potrebu da ode tamo. Porijeklom sa majčine strane je Cincar iz porodice Pana iz Gornje Belice u blizini Struge u Makedoniji.

Na Europeadi je nastavljen rad na kampanji YEN-a pod nazivom Raznolikost Povezuje (Diversity Connects) čiji je cilj da podigne nivo svijesti među pripadnicima većinskih naroda o problemima i primjerima diskriminacije sa kojima se suočavaju manjine, kao i da predstavi sve prednosti kulturne i jezičke raznolikosti i interkulturalne razmjene većinskih i manjinskih naroda evropskih zemalja. Organizirale su se brojne nagradne igre, dijelile su se nagrade za publiku, intervjuirali su se gledaoci, razgovaralo se s publikom čime je trebalo prisutnima približiti organizaciju i ciljeve rada. Odigrana je i prijateljska nogometna utakmica ekipe YEN-a i izbjeglica i emigranata iz Južnog Tirola kako bi se doprinijelo stvaranju atmosfere da su izbjeglice dobrodošle i da im treba pružiti ravnopravni tretman u svim zemljama EU.

– To je naš rad na borbi protiv govora mržnje, ksenofobije i rasnog nasilja nad izbeglicama koji je započeo usvajanjem Rezolucije o izbegličkoj situaciji u Evropi na Generalnoj Skupštini YEN-a u martu ove godine u Pečuju. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da učestvujem u usvajanju ove Rezolucije kao i da radim na njenoj implementaciji nakon velikog broja izbeglica nakon ratova 90-tih godina na prostoru Jugoslavije. Iako sam bio dete kada se rat dogodio i iako nisam živeo u ratnim područjima na mene je, kao i na moju generaciju, to ipak ostavilo snažan utisak – ističe Bodrožić.

Marin Bodrožić
Marin Bodrožić

YEN planira nastaviti saradnju sa međunarodnim institucijama i organizacijama u narednih par godina pa tako i sudjelovati u radu Evropskog Omladinskog Foruma, u radu FUEN-a (Federalna Unija Evropskih Naroda čiji je redovni član i Srpsko narodno vijeće), u radu Savjetodavnog Odbora za omladinska pitanja Savjeta Evrope, Međunarodne mreže romskih organizacija, Ekonomskog i Socijalnog savjeta Ujedinjenih Nacija i brojnih drugih organizacija koje zastupaju prava vjerskih, seksualnih i ostalih manjina. Plan je i proširenje YEN-a sa najmanje dvije manjinske omladinske organizacije. Organiziraju se godišnje najmanje četiri velika seminara koji su prilika da se pripadnici manjina međusobno upoznaju, razmijene iskustva, usvoje nova znanja i naprave zajedničke planove za saradnju i budući rad. Izdaće se „Kuvar manjina“, „Bijela knjiga ljudskih prava manjina“  i još neke publikacije u cilju boljeg upoznavanja pripadnika raznih manjina i boljeg ostvarivanja ljudskih prava.

– Kada se spomenu ratovi u Jugoslaviji tokom 90-tih godina prošlog veka uvek osetim jed, ljutnju, žal zbog onoga šta se desilo, a nije moralo, pomislim na lakoću manipulacije i uništavanja i upropaštavanja ljudskih života. Čini mi se da ni posle toliko mržnje, straha i patnje nema dovoljno jake svesti o tome koliko su mir, razumevanje i poštovanje osnovnih civilizacijskih normi bitni i o tome šta se ostavlja u nasleđe budućim generacijama. Smeta mi što glas mržnje i dalje jače odzvanja od glasa razuma. Nadam se ne još dugo – kaže Bodrožić.

Marin ponosno ističe da će se ovim aktivnostima i zaštitom ljudskih i manjinskih prava baviti dok god bude mogao i dok bude u YEN-u, a kasnije eventualno i u drugim sličnim organizacijama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email