U organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Voćin i Virovitičko-podravske županije u Kometniku i Voćinu je održan komemorativni skup kojim je obilježena 77. obljetnica stradanja 320 civila, Srba, ubijenih u Drugom svjetskom ratu.

Ovogodišnja komemoracija započela je bogoslužjem u pravoslavnoj crkvi Svetih otaca u Voćinu. Liturgiju su predvodili slatinski paroh Dragan Gaćeša i paroh medinački Jovan Šaulić. Nakon svete liturgije služen je i moleban za početak Nove godine. Molitvom i rezanjem slavskog kolača za stradale mještane nastavljena je komemoracija kod spomen obilježja u Kometniku. Prisutnima se tom prigodom obratio Igor Pavković, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije koji je u ime domaćina pozdravio 93 godine starog Savu Bojčića, jedinog preživjelog svjedoka toga zločina kao i sve prisutne. O zbivanjima od 11. do 14.1.1942. godina govorila je Olivera Uvalić. U ime Srpskog narodnog vijeća skupu se obratio Svetislav Mikerević, potpredsjednik SNV-a.

Ove godine pročitana je i pjesma Ilije Zubića, tadašnjeg djeteta-svjedoka s početka 1942. godine koju je pročitala Jelena Vučković iz Slatinskog Drenovca.

Tajnik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Ivo Horvat citirao je i patrijarha Pavla: „Što želite sebi, činite i drugima. Što ne želite sebi, to ne činite i drugima.“

Vlado Jurić, predsjednik udruge antifašista Virovitičko-podravske županije, na kraju svog izlaganja naglasio je:„Želim vjerovati da su se ideali za koje su živote dali i za koje su se borili mnogi časni i pošteni ljudi, borci NOR-a ostvarili u današnjoj demokratskoj, europskoj Hrvatskoj, i da njihova žrtva nije bila uzaludna.“

Izaslanstva su potom kod spomenika u Kometniku položila vijence, u ime Virovitičko-podravske županije Ivo Horvat, u ime Općine Voćin Zorica Uskoković, u ime SNV-a Svetislav Mikerević, u ime organizatora Vijeća srpske nacionalne manjine Ljilja Janečić i Rajko Zubić, u ime Gradskog vijeća Slatina Milenko Obradović i Saša Lukić, zamjenik župana Bjelovarsko-bilogorske županije. Na voćinskom stratištu, ispred podruma nekadašnje općinske zgrade, o tim tragičnim događajima govorio je dožupan VPŽ Igor Pavković. Ispred spomen ploče vijence su položili u ime Udruge antifašista Vladimir Jurić i Mara Peterko, a u ime SDSS-a profesor Joco Vuković i Pajo Ćuća, iz Voćina.

 

Fotografije: Marinianis TV

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email