“Mislim da svako ko želi da gradi društvo ravnopravnih ljudi, gde nečije poreklo, imovina neće uticati na ugled i moć koju taj čovek ima, mora biti levičar. Dakle, onog trenutka kada želite da bogat čovek ne bude moćniji od vas pred sudom, vi ste levičar. Onog trenutka kad želite da neko ko je imao oca, dedu itd., na uglednim položajima, na osnovu toga ne dobije i sam ugledni položaj, nego treba sam da se izbori za takav položaj, vi ste levičar. I onog trenutka kada vas boli kada vidite beskućnika, vi ste levičar” – rekao je profesor i sociolog Jovo Bakić na početku tribine „Kako menjati stvarnost“ održane krajem februara u organizaciji Udruženog pokreta slobodnih stanara UPSS u Nišu.

Pored Bakića na tribini su govorili i mr. Vladimir Marović i Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta iz Kraljeva i prof. dr Đokica Jovanović, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i jedan od osnivača UPSS.

Kako menjati stvarnost i u kom smeru – bilo je pitanje na koje je svaki učesnik dao svoj odgovor.

– Kao što znate prosečna plata u Srbiji je oko 390 evra. Ja ću vam reći da 80% zaposlenih prima manje od 390 evra. Mnogo je bolja mera od proseka jedna druga mera srednje vrednosti, a to je medijana. Medijana u Srbiji iznosi 212 evra. Ovo je društvo u kome ima najveće društvene nejednakosti u Evropi prema podacima Evrostata. Dakle, Srbija je trenutno najnejednakije društvo na ovom kontinentu. Ispod 312 evra prima 3/4 društva, odnosno 75%, a onih basnosnovnih 1000 evra prima samo 1% zaposlenih u Srbiji. Da bismo ilustrovali navešću podatak da je minimalac u Nemačkoj 1500 evra. Da li je to posledica objektivnih teškoća ili je posledica jednog mafijaškog sistema i kakva je funkcija u tome političkog sistema? U poslednjih 28 godina, koliko višestranački sistem postoji u Srbiji, svedoci smo gradnje jednog patronažnog-klijentalističkog sistema. Drugim rečima, stranke imaju patrone koji grade klijentalističku mrežu u okviru stranke. Na osnovu toga gradi se politička karijera, a ona služi za brzo bogaćenje. Politika u Srbiji je zapravo kanal brzog bogaćenja, ona tome služi. To su lovci na plen koji traže patrona, poslušni su do iznemoglosti, besmisla i onda će na taj način izgraditi karijeru, dobiti posao, itd. Kako ovo stanje može da se menja? Nemoguće ga je menjati glasanjem za postojeću opoziciju, zato što je ona bila vlast i učestvovala je u gradnji takvog sistema. Šta nam je činiti? Odgovor nude lokalne inicijative iz Niša, Kraljeva, Beograda, Mladenovca… Drugim rečima, moraju se u mestu života građani međusobno organizovati – rekao je između ostalog profesor Jovo Bakić.

Slobodnomisleći građani i građanke Kraljeva organizovali su se u široku asocijaciju pod nazivom LOKALNI FRONT okupljeni oko zajedničke ideje i borbe za dekorupciju društva, strogo poštovanje zakona i procedura u radu svih organa lokalne uprave, javnih preduzeća i institucija grada.

– Ono do čega smo mi došli jeste da se zvanične strukture ne mogu korigovati, naš aktivizam podrazumeva njihovo uklanjanje. Oni moraju otići. Razlog tome jeste sama svrha njihovog postojanja, a ona nije usmerena ka javnom interesu, radi se o tome da imate određenu vrstu “autoritarne kleptokratije”. U takvom stanju stvari vi imate neku vrstu suženog izbora. Ili ćete se uključiti u te mutne i mračne procese prljave dobiti, ili ćete reći da u tome ne želite da učestvujete, ili ćete učiniti ono što je učinio Lokalni front – rekao je mr. Vladimir Marović ispred Lokalnog fronta iz Kraljeva.

Prof. dr Ðokica Jovanovic iz UPSS Niš podsetio je na reči Roze Luksemburg da “nema socijalizma bez demokratije, bez slobodne debate, bez neslaganja” i dodao:

– Levica podrazumeva široko učešće ljudi u političkom životu, da nema samozvanih autoriteta čija se mora slušati bezuslovno. Ukratko to je levica, učešće u odlučivanju. UPSS se okupio oko toga, jer zahtevamo da građani učestvuju u odlučivaju. To je direktna demokratsko-socijalistička tekovina. Konačno kada sve definicije politike svedemo na jednu, ona glasi: politika je odlučivanje o zajedničkim stvarima.

Na kraju, Jovanović je završio sa konstatacijom Evropske Komisije da je politička elita u zemljama regiona povezana sa kriminalnim strukturama. “To je zato što mi kao građani ćutimo” – zaključio je.

Zaključak ove veoma posećene, zanimljive, dinamične i debatne tribine, krije se u samoorganizovanju. Na pitanje „Kako menjati stvarnost?“, odgovor, po rečima učesnika tribune, moramo potražiti u lokalnim inicijativama.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email