Srbi u Hrvatskoj su Dan sećanja na vukovarsku žrtvu obeležili u zagrebačkom sabornom hramu, uz poruku predsednika Srpskog nacionalnog veća Milorada Pupovca da svaka žrtva i nevino stradali zaslužuju sećanje i spomen, ali i da su neke žrtve danas, nažalost, zaboravljene.

“Ovde smo zapalili sveće za sve nevino stradale u Vukovaru, nezavisno od njihove nacionalnosti. Čin sećanja na stradale čini nas boljim jer tim činom ne želimo stvarati podele u društvu, rekao je Pupovac, saopšteno je iz SNV-a.

Srbi su, kazao je, danas žrtvama odali počast u sabornom hramu u Zagrebu, a to će činiti i na drugim mestima jer svaka žrtva i nevino stradali zaslužuju sećanje i spomen na njih.

“Danas se nažalost prema žrtvama različito odnosimo, pa su neke žrtve iz rata 90-ih izložene zaboravu, što svakako ne doprinosi pomirenju”, rekao je Pupovac.

Među prisutnima su bili i zamenik predsednika SNV-a Saša Milošević, članovi SNV-a, predsednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Čedomir Višnjić, predsednik “Privrednika” Nikola Lunić, Slobodan Živković i Mile Radović iz Izdavačkog poduzeća Prosvjeta d.o.o. koje deluje u sastavu “Prosvjete”.

Pupovac je, takođe, zahvalio mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju što je omogućio da se ovaj komemorativni skup održi u sabornom hramu.

 

Izvor: Tanjug, naslovna fotografija: Nenad Jovanović

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email