Hrvatski dugometražni dokumentarni film ”Neželjena baština” redateljke i scenariste Irene Škorić, priča o sudbini spomenika posvećenih antifašizmu koji su danas meta vandala u ovoj državi, osvojio je prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na Balkan New Film Festivalu u Stokohlmu.

Žiri je ocenio da je reč o filmu koji “navodi na razmišljanje o velikim pitanjima koja dotiču mnogo više od istorije Balkana i tiču se svih nas”.

U obrazloženju se ističe da je odnos prema nedavnoj istoriji i njenim spomenicima veliko pitanje za mnoge s prostora nekadašnje Jugoslavije, s obzirom na to da “spomenik nije samo komad materijala već umetničko delo i deo kolektivnog sećanja”.

Stominutni film Irene Škorić govori o sudbini veoma vrednih spomenika iz vremena antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu, fokusirajući se na dela vrhunskih umetnika koja su od devedesetih do danas srušena i uništena.

Naime, između 1945. i 1990. bilo je izgrađeno na hiljade spomenika, a od devedesetih u Hrvatskoj ih je polovina, oko tri hiljade, srušena i devistirana.

“Promenjene društvene vrednosti i nove političke okolnosti međunarodno priznata umetnička dela učinila su nepoželjnim i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svedoka, eksperata, umetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umetničkih dela pretvorenih u otpad”, ističe se u najavi filma.

 

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email