fbpx

Prema posljednjem rangiranju svjetskih univerziteta, koje je objavio Times Higher Education, britanski univerzitet Oxford po peti put zaredom našao se na vrhu liste, a slijede Stanford, Harvard, California Institute of Technology te na petom mjestu Massachusetts Institute of Technology.

Rangiranje je zasnovano na 13 indikatora, grupiranih u pet kategorija, u kojima se mjeri uspješnost institucija u nastavi, istraživanju, međunarodna prepoznatljivost, citiranost i prihodi od privrede.

Po ovim faktorima američki i britanski univerziteti dominiraju vrhom liste, a u prvih 15 je iz neke druge zemlje jedino rangiran švicarski ETH Zurich – na 14. mjestu.

U svijetu danas postoji više međunarodnih rang-lista, ali je samo mali broj uspio da pridobije veću pažnju. Svjetska rang-lista univerziteta THE je prva komercijalna rang-lista koju izdaje poznati engleski časopis »Times Higher Education«. Podatke obezbeđuje od Tomson Rojtersa, najveće komercijalne onlajn baze podataka o citiranosti znanstvenih radova.

Najbolje pozicioniran univerzitet iz regije na listi najboljih je Univerzitet u Beogradu, koji je svoje mesto našao među onima između 601. i 800. mjesta, dok su splitski i ljubljanski univerzitet smješteni na pozicijama između 801 i 1000.

Univerziteti iz regije koji su se još našli na listi su u kategoriji 1000+, a tu su oni iz Maribora, Novog Sada, Zagreba i Univerzitet Crne Gore.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email