fbpx

Proglašeni najbolji univerziteti u regiji

Proglašeni najbolji univerziteti u regiji

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Rang-listom je obuhvaćeno više od 1500 univerziteta iz 93 zemljе

Prema posljednjem rangiranju svjetskih univerziteta, koje je objavio Times Higher Education, britanski univerzitet Oxford po peti put zaredom našao se na vrhu liste, a slijede Stanford, Harvard, California Institute of Technology te na petom mjestu Massachusetts Institute of Technology.

Rangiranje je zasnovano na 13 indikatora, grupiranih u pet kategorija, u kojima se mjeri uspješnost institucija u nastavi, istraživanju, međunarodna prepoznatljivost, citiranost i prihodi od privrede.

Po ovim faktorima američki i britanski univerziteti dominiraju vrhom liste, a u prvih 15 je iz neke druge zemlje jedino rangiran švicarski ETH Zurich – na 14. mjestu.

U svijetu danas postoji više međunarodnih rang-lista, ali je samo mali broj uspio da pridobije veću pažnju. Svjetska rang-lista univerziteta THE je prva komercijalna rang-lista koju izdaje poznati engleski časopis »Times Higher Education«. Podatke obezbeđuje od Tomson Rojtersa, najveće komercijalne onlajn baze podataka o citiranosti znanstvenih radova.

Najbolje pozicioniran univerzitet iz regije na listi najboljih je Univerzitet u Beogradu, koji je svoje mesto našao među onima između 601. i 800. mjesta, dok su splitski i ljubljanski univerzitet smješteni na pozicijama između 801 i 1000.

Univerziteti iz regije koji su se još našli na listi su u kategoriji 1000+, a tu su oni iz Maribora, Novog Sada, Zagreba i Univerzitet Crne Gore.

 

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: