Održana novinarska radionica u Privredniku

Piše: Maja Đorđević / P-portal.net

U Srpskom privrednom društvu Privrednik u Zagrebu proteklog vikenda, 12. i 13. oktobra, održana je novinarska radionica namenjena edukaciji mladih novinara i onih koji imaju afiniteta da se novinarstvom tek bave.

Polaznici su imali priliku da od iskusnih novinara slušaju o osnovama zanata, od pisanja izveštaja, reportaža, intervjua, autorskih tekstova, pa sve do osnova radijskog i televizijskog novinarstva. Osim znanja i veština o najzastupljenijim novinarskim formama, polaznici su mogli naučiti osnove novinarske etike i upoznati se s principima primerenog izveštavanja o ranjivim grupama u društvu.

O važnosti novinarstva i radne etike govorio je renomirani novinar i pozorišni kritičar Bojan Munjin, dok su o osnovnim žanrovima i novinarskim formama pričale zamenica urednika Novosti s dugogodišnjim iskustvom rada u medijima Andrea Radak i urednica P-portala Olivera Radović.

Drugog dana Privrednikove novinarske radionice polaznici su od predsjednika Privrednika i urednika lista Privrednik Nikole Lunića imali prilike slušati o specifičnostima tema koje se tiču srpske zajednice u Hrvatskoj, od HRT-ove urednice i novinarke Daniele Draštate o izvještavanju o ranjivim skupinama, kao i o radijskom i TV novinarstvu, o čemu je govorio novinar Saša Kosanović.

Prva Privrednikova novinarska radionica održana je u saradnji s P-portalom, uz finansijsku podršku Grada Zagreba, a polaznici će, osim potvrda o uspešno završenoj radionici, dobiti i priliku da u budućnosti oprobaju stečena znanja pišući upravo za P-portal.

 

Fotografije: Jovica Drobnjak


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: