Više nevladinih organizacija i udruženja iz Zagreba, Sarajeva i Beograda, uoči 24. godišnjice od akcije „Oluja“, pozvalo je vlasti u Hrvatskoj da procesuiraju ratne zločine koji su se dogodili za vrijeme akcije „Oluja“, uz ocjenu da se u toj zemlji od poricanja i relativizacije ratnih zločina došlo do njihovog veličanja.

Nevladine organizacije izrazile su suosjećanje sa svim žrtvama vojno-policijske operacije „Oluja“ i podsjetile da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih, te da za sprovedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinioci.

U saopštenju koje potpisuju Centar za žene žrtve rata-ROSA, Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum iz Zagreba, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK iz Sarajeva i Ženska mreža Hrvatske i Žene u crnom iz Beograda ocjenjeno je da je dosadašnja državnička retorika Hrvatske licemjerna i da ne vodi pomirenju, dijalogu, razumijevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve, kao niti povratku stanovništva u njihove predratne domove.

Također je upozoreno na to da ratna retorika ni 24 godine od ratnih operacija u Hrvatskoj ne jenjava , ali je i poslan poziv Vladi i Saboru da zaustave militarizaciju društva, suoče se s prošlošću i preuzmu odgovornost za ratne zločine tokom i posle „Oluja“.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email