Podcast,Video

Jasenovac, nikad oslobođeno stratište

Piše: P-portal.net

Na današnji dan prije 76 godina izvršen je proboj logoraša iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac. Preživjelo je svega njih 117. Logor su nakon proboja ustaše skoro potpuno minirale i spalile. ...

Na današnji dan prije 76 godina izvršen je proboj logoraša iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac. Preživjelo je svega njih 117. Logor su nakon proboja ustaše skoro potpuno minirale i spalile. Iza bodljikave žice tokom godina je stradao nepojmljiv broj ljudi na nepojmljivo surove načine, ne ugledavši oslobodioce. Decenijama nakon ovog genocida o žrtvama se ili nije govorilo ili se govorilo na iskrivljen, manipulativan način. Čime se njihovo stradanje uvijek iznova ponavljalo. Ponavlja se i danas. Kroz neznanje, nezainteresiranost, neosjetljivost, laži.
Pitali smo Beograđane i Zagrepčane što znaju o ovom mjestu. Rijetki su imali što odgovoriti. Pitali smo povjesničare kako se ova tema tretira u struci i u javnosti. A pitali smo i njih, preostale žive svjedoke užasa, koji su kao djeca preživjeli Jasenovac i druga stratišta.

Novinar: Saša Živković
Kamera i montaža: Ivan Granić


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: