fbpx

I Varaždin dobio skulpturu Tesle

I Varaždin dobio skulpturu Tesle

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Varaždin dobio najveću skupturu Nikole Tesle u čitavoj Hrvatskoj
Tesla dalekovod

Najveća skulptura na teritoriji Hrvatske posvećena Nikoli Tesli, a po riječima autora i na cijelom svijetu, svečano je danas otkrivena u Varaždinu.

Riječ je o skulpturi „Tesla Powerline“ varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga konstruiranoj 2017. godine za izložbu „Tesla mind from the future“ u Zagrebu.

Željezna skulptura Nikole Tesle tada je bila postavljena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, a autorica i kustosica izložbe bila je Helena Bulaja Madunić. Kako je tada za P-portal autorica izjavila, bila je to skica ideje za budući visoki dalekovod, a plan je bio da taj dalekovod bude izgrađen u Teslinoj rodnoj Lici, pored autoceste i skretanja za njegov rodni kraj.

Skulptura je visoka 12,5, široka 4,5 metra i teška gotovo 4 tone. Osim u Zagrebu, bila je izložena u Budimpešti i u Berlinu, a odsad će, na inicijativu direktora varaždinskog Varkoma Željka Bunića i Grada Varaždina biti trajno postavljena ispred varaždinskog Tehnološkog parka.

Izgleda da u Teslinom rodnom kraju nije bilo mjesta za ovoliki dalekovod, pa je njegov model ipak sretno smješten u rodni kraj umjetnika koji ga je izradio.

tesla dalekovod

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: