Prženi pasterizirani ekološki lješnjak dobiva se od ekološki uzgojenih i ručno pobranih lješnjaka s obronaka oko Dvora. Kako proizvoda od lješnjaka, prženog i pasteriziranog, nema dovoljno na hrvatskom tržištu i šire, obitelj Borojević iz Dvora odlučila se na proizvodnju ovog traženog proizvoda. Ono što ga čini posebnim jest aroma eteričnih ulja lješnjaka. Riječ je o ekološki uzgojenim lješnjacima prve A klase. Reakcije kupaca na ovako pripremljen lješnjak su više nego dobre, što potvrđuju i rezultati ostvareni u Istri posljednjih mjeseci, o čemu nam priča Milan Borojević, koji zajedno sa suprugom Šteficom vodi OPG.

Borojevic_OPG (2)Njihovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo član je Ekološke udruge Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog saveza ekoloških proizvođača. Osim prženog lješnjaka, obitelj Borojević proizvodi i jezgre oljuštenog lješnjaka i lješnjakovo ulje. Lješnjakovo ulje, koje je vrlo ljekovito, dobiva se isključivo hladnim prešanjem čistog lješnjaka, bez ikakvih primjesa. Koristi se u tretiranju mješovite i masne kože, prevenciji nastanka strija kod trudnica, a može se koristiti i kao balzam za usne. Obitelj Borojević, koja diljem Hrvatske obilazi specijalizirane izložbe na kojima sudjeluju ekološki poljoprivredni proizvođači, proizvodi i ekološke sjemenke lana, konoplje i miješanog voća autohtonih sorti s Banije.

“Moto našeg OPG-a je samo kvaliteta i originalnost, bez obzira na malu količinu proizvodnje. Naš OPG postoji od 2003. godine. Osnovan je na roditeljskom imanju kod Dvora, kada smo krenuli sa sadnjom plantaže lješnjaka kako bismo sačuvali porodično imanje”, priča nam Milan.

Nemaju u planu proširenje proizvodnih površina, već samo inovativno stvaranje novih proizvoda od ekološki dobivene sirovine. U imanje su počeli investirati iz vlastitih sredstava, dok su još oboje bili u radnom odnosu, kao stvaranje vlastitog mirovinskog fonda. Sada isključivo žive od rada na svom OPG-u, skromno i sretno.

Borojevic_OPG (4)“Tko ne bi bio sretan da živi baš onako kako želi, u suradnji s prirodom”, kaže Milan. “I to bez šefa”, dodaje njegova supruga. “Najbolja potvrda našeg rada je zadovoljstvo naših kupaca koji nam se uvijek vraćaju, živom riječi naše tržište se širi”, ponosan je Milan.

Svojim radom i ostvarenim rezultatima u ekološkom uzgoju i proizvodnji ova obitelj najbolja je potvrda da je Banija komadić raja koji je idealan za sretan i ispunjen život.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email