Slučaj Agrokor pokazuje da Hrvatska nema snage za obračun s kriminalom, složili su se učesnici tribine ‘Agrokor – vrijeme raspleta’, održane 24. oktobra u prostorijama ‘Privrednika’ u Zagrebu.

Gordan Maras, član istražnog povjerenstva za Agrokor i saborski zastupnik SDP-a, naglasio je da će povjerenstvo nastojati odraditi svoj posao i pored svih opstrukcija.

– Jedno od pitanja koja treba razriješiti je u kojim okolnostima su kupovane obveznice Agrokora i gdje je novac iscurio, za što je povjerenik Ante Ramljak jedan od ključnih svjedoka. HDZ ne želi javnu raspravu i ako sve ostane visjeti u zraku, javnost će misliti da Vlada i premijer Andrej Plenković nešto skrivaju – rekao je Maras koji je istaknuo i da za vrijeme SDP-ovih vlada nije bilo pogodovanja Agrokoru.

– Uradit ćemo sve da javnost dozna istinu – rekao je Maras.

Po riječima novinara Borisa Rašete, talijanske vlasti su u slučaju malverzacija kompanije Parmalat postupile drugačije od hrvatskih.

– Talijani su odmah uhapsili najodgovornije i vrlo brzo vratili 1,3 milijardi ‘zamračenih’ eura, dok su naše institucije pustile umiješane u aferu Agrokor da posakrivaju dokaze i smisle obranu. Ivica Todorić nije bio usamljeni odmetnik, već je to, zapravo, hrvatska država: Naime, uz Todorića su i politika i sudstvo. Što se tiče SDP-a, oni nisu krali, ali su, sudeći po postupcima nekih od njih, držali ljestve – rekao je Rašeta.

On smatra da se Agrokor nalazi između ruske banke predatora i američkog lešinarskog fonda, pri čemu će se Sberbank naplatiti od imovine u Srbiji, Sloveniji i BiH, gdje Rusija ionako ima veliki utjecaj.

– Možda ovo postane putokaz da u hrvatskoj više ne bude giganata, već da se privreda zasniva na srednjim poduzećima – rekao je Rašeta.

Saša Paparella, novinar Poslovnog dnevnika i koautor dokumentarnog filma ‘Gazda’ koji se bavi Todorićem, govorio je o ulozi medija u ovoj aferi.

– Svih ovih godina nije bilo nikakvog nadzora, mediji su šutjeli o malverzacijama, a tek kad se počelo privoditi čelne ljude Agrokora, hrvatske su TV kuća naprasno postale zainteresirane za film koji su ranije odbijale prikazati – rekao je Paparella, dodajući da je taj film u nezavisnim kinima pogledalo oko 15.000 ljudi.

 

Izvor: Novosti, autor: N.J.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email