Anuška Delić: Dezinformacije su danas prvenstveno u službi posebnih interesa

Piše: P-portal.net

U četvrtoj epizodi podcasta Samo fakti gostovala je Anuška Delić, istraživačka novinarka i glavna urednica portala Oštro.

Anuška Delić

Anuška Delić, istraživačka novinarka i glavna urednica portala Oštro, gostovala je u novoj epizodi podcasta Samo fakti. U razgovoru s novinarkom Mirelom Pejaković Levstek govorila je o tome koji su bili temelji za pokretanje portala Oštro, centra koji se primarno bavi istraživačkim i podatkovnim novinarstvom u jadranskoj regiji, te o tome kako održavaju nezavisnost i objektivnost u svom radu, koje izvore koriste, kakav je postupak rada, koja je uloga urednika u redakciji, ali i o iskustvu rada na proučavanju Pandora Papers.

„Mislim da je fact-checking velika anomalija u medijskom prostoru jer bi istinitost, provjeravanje činjenica, trebao biti sustavni dio novinarstva“, istakla je Anuška Delić.

Dotaknula se i važnosti tehnologije u provjeri činjenica, kao i uloge umjetne inteligencije, te o tome što treba učiniti kada se tvrdnja političara ili javne osobe iznesena u javnom prostoru ne može provjeriti.

„Mislim da je geneza dezinformacija vrlo duga i da je problem što se nitko zapravo nije njima bavio sistematski dok nije bilo prekasno. Produkcija je luda, masovna, brza, pogotovo u dnevnim medijima. Novinari imaju dosta pritiska da objavljuju previše, jednostavno ne mogu toliko napraviti pa onda ‘skraćuju postupak’. To je jedna strana, a druga strana, koja mislim da je više problematična i premalo se priča o njoj – novinari su vrlo ovisni o pojedinačnim izvorima i nisu dovoljno kritični prema tim izvorima. I dosta puta vidim kako se oslanjaju na jedan izvor. To je onda plodno područje za razvoj dezinformacija. Mogu biti namjerne ili nenamjerne, ali ipak to narušava integritet novinarstva danas“, rekla je Anuška Delić u podcastu Pravo glasa.

„Dezinformacije su danas prvenstveno u službi posebnih interesa. Mislim da je to prva stvar koju moramo promijeniti. Da o izvorima razmišljamo na dosta kritičan način“, zaključila je.

Nove epizode podcasta „Samo fakti“ možete slušati na platformi SoundCloud, kao i na Radio Privredniku (OVDJE) svake prve subote u mjesecu u 12 sati (premijerno), kao i u više repriznih termina.

U nastavku pogledajte epizodu na našem YouTube kanalu.

Financira Europska unija – NextGenerationEU.

Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije, kao ni stajališta Agencije za elektroničke medije. Europska unija i Europska komisija ni Agencija za elektroničke medije ne mogu se smatrati odgovornima za njih.