Direktor jerusalimskog centra “Simon Vizental” Efraim Zurof poslao je pismo hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović, u kojem navodi da je zgrožen i da protestuje zbog njenih izjava tokom posete Argentini, objavio je portal “24sata.hr”.

Efraim Zurof navodi da je zgrožen izjavama koje je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović dala tokom posete Argentini, kada je poručila da je ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u tu zemlju.

Tom prilikom je istakla da su “Hrvati u Argentini delili sudbinu svoga naroda i za vreme trajanja bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kom su mogli svedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine.”

“Tih vremena i brojnih zaslužnih pojedinaca i žrtava sećaju se i mnogi te im dugujemo zahvalnost što su živim čuvali i sačuvali duh vere u slobodnu i samostalnu hrvatsku državu”, dodala je ona.

“Prema hrvatskom portalu Indeks, rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu’. Ako je to tačno, očigledno ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobegli u Argentinu da bi izbegli kaznu i koji su ‘delili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima'”, naveo je Zurof.

Dodaje da je takva izjava prikrivanje zločina ustaškog režima u NDH.

“Takva izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega. Jedino je pitanje da li su njene izjave potekle od divljenja prema ubicama, ustašama, ili iz neznanja o njihovom posleratnom begu “, napisao je Zurof.

Izjavu Grabar Kitarović kritikovali su, između ostalih, poslanici SDP-a Arsen Bauk i poslanica GLASA Vesna Pusić.

Predsednica Hrvatske odbacila optužbe Zurofa

Kolinda Grabar Kitarović nazvala je “zlonamernim” ocene iz pisma Efraima Zurofa.

Hrvatska predsednica je, u odgovoru Zurofu, navela da “samo zlonamerni komentari” mogu da te izjave tumače kao “veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika”.

“Odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, stoji u pismu Grabar Kitarovićeve Zurofu.

Kako prenosi regionalna televizija N1, dodala je da su Zurofljevi “ponovljeni pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu”

 

Foto: Kancelarija predsjednice RH, Reuters

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email