Zrmanja na udaru opasnog otpada

Piše: O. R. / P-portal.net

Nedaleko od vodocrpilišta na prekrasnoj rijeci Zrmanji, u Bilišanima, podno Velebita, danas se nalazi – odlagalište otpada
odlagalište otpada

Zrmanja, jedna od najčistijih i najuzbudljivijih rijeka ne samo u Hrvatskoj već i mnogo šire, izvire podno planine Poštak u općini Gračac, a ulijeva se u Novigradsko more. Odlikuje se savršeno bistrom vodom, čarobnim vodopadima i veličanstvenim kanjonima.

Očaravajuća ljepota Zrmanje privlači turiste iz svih krajeva svijeta. Očarala je čak i tvorca Winnetoua, koji je upravo produčje kanjona odabrao za lokaciju snimanja svog legendarnog filma.

Ovaj kanjon je zaštićen kao geomorfološki spomenik prirode i karakterističan je po 200 m visokim liticama koje se izdižu iznad rijeke.

Nedaleko od vodocrpilišta na rijeci Zrmanji, u Bilišanima, podno Velebita, nadležni su smjestili – odlagalište otpada.

Mještani upozoravaju da se radi o propusnom krškom terenu kroz koji otpadne tvari lako mogu doprijeti do rijeke i da postoje brojne druge lokacije na kojima bi bilo primjerenije odlagati taj otpad. No, za njihova upozorenja malo tko ima sluha. Deponij u Bilišanima, iznad brane u Muškovcima, sve više se širi. Nakon očaravajućih predjela i nestvarne ljepote kanjona ugledat ćete ovaj uznemirujući prizor oko kojeg se širi nesnosan smrad.

Zašto baš ovdje?

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: