fbpx

Zgrada Uskoka – mjesto iz kog je krenuo Holokaust i NDH

Zgrada Uskoka – mjesto iz kog je krenuo Holokaust i NDH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Povodom 80. godišnjice proglašenja zločinačke ustaške NDH Documenta je 10. aprila organizirala spomen šetnju Zagrebom
zgrada Uskoka

Točno 80 godina nakon što je 10. travnja 1941. u zgradi Radija Zagreb u Vlaškoj 116 Slavko Kvaternik proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH), Documenta je s ovog mjesta krenula s okupljenim građanima u povijesnu šetnju Zagrebom. Obilasci zagrebačkih lokacija koje su povezane sa stradanjima u Drugom svjetskom ratu započeli su 27. marta, a druga povijesna šetnja ovoga puta krenula je od današnje zgrade Uskoka u Vlaškoj ulici, s inicijativom da Uskok postavi info ploču na tu zgradu iz koje je, kako su naveli organizatori, „krenuo Holokaust i NDH“.

Prije početka spomen šetnje voditeljica Documente Vesna Teršelič izjavila je da je NDH odgovorna za Holokaust nad Židovima, za genocid nad Srbima i Romima.

zgrada Uskoka
Foto: Matija Habljak, PIXSELL

„Smatramo da je vrlo važno da posebno novi naraštaji, ali i svi prolaznici uz ovu zgradu, znaju što se dogodilo u ovoj zgradi“, dodala je.

„Očekujemo da Uskok povuče potez te da Grad Zagreb obilježi mjesta stradanja otpora i značajnih događaja, na način koji će novim naraštajima omogućiti da nauče o tome kakav je to bio zločinački režim, da su Ante Pavelića za poglavnika imenovali nacisti i fašisti i da taj režim ima veze samo s terorom“, rekla je voditeljica Documente.

Dodala je kako je za sve generacije vrlo bitno odlučno osuditi ustaške zločine i zločinačku NDH, što uključuje i zabranu pozdrava „za dom spremni“ te ustaških znakova.

zgrada Uskoka
Foto: Matija Habljak, PIXSELL

Politički analitičar i inicijator postavljanja info ploče na zgradu Uskoka, Žarko Puhovski, naveo je kako je Pavelić jedan od najznačajnijih Hrvata u povijesti te poručio – „tko to ne razumije, ne razumije hrvatsku povijest, a tko se toga ne stidi, moralni je idiot“.

Dodao je kako i dalje postoji velik broj ljudi koji se toga ne stidi i da je današnji stav Hrvatske prema NDH „koliko je moguće neutralan, a kad se mora, negativan“. Dodao je kako ima izuzetaka i na jednoj i na drugoj političkoj strani.

Između ostalog, rekao je kako je Kvaternik svoj govor na radiju završio s pokličem „za dom spremni“, te je lažnima ocijenio sve navode o tome da je taj poklič iz neke druge tradicije.

Ipak, smatra da zakonska zabrana tog usklika nema smisla tako dugo dok, kako je rekao, „imamo ustašku kunu“.

„To je kukavičje jaje koje nam je Tuđman ostavio. Tada su neki reagirali, malo nas je bilo, u tišini je prošlo i do daljnjega nema natrag dok nam eventualno euro ne dođe“, izjavio je Puhovski referirajući se na naziv službene valute Republike Hrvatske, prenela je Hina.

zgrada Uskoka
Foto: Matija Habljak, PIXSELL

Okupljenima se obratila i Tena Banjeglav, jedna od autorica publikacije „Zagreb u ratu, otporu, stvaralaštvu i pamćenju. Vodič po Zagrebu u Drugom svjetskom ratu”. Pored zgrade Uskoka, obišli su i druge značajne povijesne lokacije, šetnjom preko Tuškanove ulice, Trga žrtava fašizma, sjedišta Židovske općine pa do mjesta nekadašnje sinagoge u Praškoj ulici gdje je postavljena spomen ploča.

Treća povijesna šetnja Zagrebom najavljena je za 8. maj, dan ulaska partizanske vojske u Zagreb kada su, kako navode iz Documente, partizani poslali svoje snage na radio kako bi objavili da su „slavne jedinice Jugoslavenske vojske“ ušle u Zagreb.

 

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: