U nedjelju je završena i druga radonica ojkanja u Kuli Jankovića (28. – 30. 08. 2015.).

Voditelj druge radionice bio je maestro dr.sc. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent iz Instituta za Etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Zahvaljujući velikom entuzijazmu polaznica/ka te izvanrednom edukatoru, legendarnom Jošku, ovladavanje tehnika ojkanja bilo je tako uspješno da se pri kraju radionice odlučilo da se grupa prijavi za javni nastup na folklornoj manifestaciji KUD-ova u Medviđi. Gledatelji su ih nagradili velikim pljeskom, a voditelj manifestacije lijepim pohvalama.

Polaznice/i (ukupno 14) bili su iz Zadra, Zagreba, Istre, Međimurja itd.; jedna polaznica čak iz Njemačke. Po završetku radionice, u (anonimnoj) anketi, i predavanja i organizacija su izvrsno ocijenjeni, a sveukupno je Radionica, prema izjavama polaznica/ka, “nadmašila sva očekivanja”.

Radionica je bila dio projekta Duga iznad Kule 2015 g., sponzoriranog od Ministarstva kulture RH, Zadarske županije, Grada Benkovca, te SNV-a Zagreb i VSNM-a grada Zadra, a provodi ga, uz puno dobrovoljnog rada članova, Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi .

cokolada_VitlovProjekt je zanimljivom donacijom podupro i zadarski proizvođač Vitlov Chocolate prigodnom edicijom tabli čokolade sa omotnicom s motivima četverokuke (nematerijalne kulturne baštine). Čokolade su potencijalni suvenir, kojim bi se promovirala i kulturna baština i potaknula domaća proizvodnja badema, kojeg i Hrvatska i EU uvozi i do 90%. Čokolade iz ove edicije sadrže mljevene bademe proizvedene u Bukovici. Ovi bademi (ili kako u Bukovici kažu – bajami) proizvedeni su na plantaži člana SPD Privrednik, Ilije Krnete, koji je i pokretač projekta.

Opširnije o Projektu i svim radionicama možete pročitati ovdje.

[stextbox id=”stb_style_796310″]

Projekt Duga iznad Kule 2015 je osmišljen s ciljem očuvanja, revitalizacije, popularizacije, kao i korištenja u turističkoj ponudi specifičnog tradicijskog vokalnog fenomena, ojkanja. Važnost tog glazbenog izričaja prepoznalo je Ministarstvo kulture RH, koje ga je upisom u Registar kulturnih dobara RH istaknulo kao nematerijalnu baštinu vrijednu javnoga promoviranja i poticanja lokalne kreativnosti i različitosti, te ga uspješno prijavilo na UNESCO-vu listu zaštićene i, nažalost, ugrožene kulturne baštine čovječanstva.

Projekt povezuje materijalnu (revitaliziranje Kule Jankovića) i nematerijalnu kulturnu baštinu kroz rad na očuvanju ugrožene nematerijalne baštine, potiče autohtone kulturno-umjetničke aktivnosti, kao i očuvanje kulturnog identiteta, te pridonosi održivosti područja kroz značajno proširenje turističke ponude.

Prvi i osnovni cilj je prenošenje znanja tradicijskog načina pjevanja potresanjem glasa svima zainteresiranima, naročito članovima KUD-ova, a prvenstveno na mlađe generacije koje, u općim trendovima modernizacije i globalizacije, ne prepoznaju vrijednosti i značaj svoje autohtone baštine i tako ju čine ugroženom. Nakon završetka radionice, stručno educirani pjevači ojkači , to će novostečeno znanje moći dalje razvijati i prakticirati u svojoj lokalnoj zajednici.

[/stextbox]

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email