U utorak, 13. maja 2014. godine, Episkop dalmatinski Gospodin Fotije, administrator Eparhije zagrebačko-ljubljanske i Episkop gornjokarlovački Gospodin Gerasim sa sveštenomonaštvom i sveštenstvom Eparhija zagrebačko-ljubljanske, dalmatinske i gornjokarlovačke služili su zaupokojenu Liturgiju i četrdesetodnevni parastos blaženoupokojenom Mitropolitu Jovanu.

Među velikim brojem naroda u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg prisutni su bili mitropolitov brat Milivoj, snaja i srodnici. Nakon parastosa besjedom se obratio Episkop Fotije prisjećajući se krstonosnog puta i služenja Bogu i narodu novoprestavljenog Mitropolita Jovana.

Sabrali smo se danas na svetoj, božanstvenoj Liturgiji u Zagrebu da obeležimo pomen na upokojenje našeg Mitropolita Jovana, upravo kako je to običaj u našoj pravoslavnoj crkvi da služimo zaupokojenu Liturgiju i parastos za pokoj duše. Danas se Mitropolita sećamo s ljubavlju, sećamo ga se u našim skromnim molitvama, da bude naš zastupnik i molitvenik pred prestolom Božijim koliko mu to Bog da slobode i kolika je njegova sloboda pred Bogom. Tako kažemo za sve ljude. Tu slobodu pred Bogom mi stičemo ovdje na zemlji koliko smo postali sinovi i kćeri Božije.

 

Nakon Liturgiji pripremljeno je posluženje za sve sabrane u prostorijama crkvene opštine.

Izvor: Mitropolija zagrebačko-ljubljanska

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email