U Pokrajinskoj vladi Vojvodine 15. novemba predstavljen je projekat „Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti – EMBER“.

Vukovarsko-sremska županija, Agencija za razvoj Vukovarsko-sremske županije HRAST i Državna uprava za zaštitu i spašavanje iz Hrvatske zajedno sa Sekretarijat Pokrajinske vlade, Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam iz Srbije nosioci su ovog projekta čiji je cilj unapređivanje nivoa spremnosti za odbranu od poplava u prekograničnom regionu. Tokom prezentacije u Vladi AP Vojvodine o značaju Ember-a kao i o koracima koji će činiti njegovu implementaciju tokom narednih 14 meseci govorili su i predstavnici Vukovarsko-sremske županije – menadžer projekta Daniela Barišić i zamenik župana Đorđe Ćurčić.

Projekat predviđa pripremu zajedničkih planskih dokumenata reagovanja u vanrednim situacijama, nabavku opreme i zajedničke terenske vežbe jedinica civilne zaštite Srbije i Hrvatske, a poseban deo projekta posvećen podizanju nivoa svesti lokalnog stanovništva u slučaju plavljenja.

Ukupna vrednost projekta iznosi 1.019.480,84 evra. Donaciju u visini 85%, obezbeđuje Evropska unija, dok učešće u finansiranju u visini 15% obezbeđuju projektni partneri iz Republike Srbije.

 

Izvor: Radio Borovo

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email