fbpx
Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe organizira promociju „Antifašističkog vodiča za ljepši svijet“ u petak, 31. januara, u 19 sati, u Privrednikovom domu u Preradovićevoj ulici 18 u Zagrebu.
Na promociji će govoriti Tamara Opačić, zamjenica glavnog urednika tjednika Novosti iz Zagreba, Zoran Restović iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibenik, Katarina Peović, bivša gradska vijećnica i predsjednička kandidatkinja te sociolog Rastko Močnik iz Ljubljane. Razgovor će moderirati Nikola Vukobratović iz Arhiva Srba iz Hrvatske.

Sedamdeset i pet je godina prošlo od Drugog svjetskog rata, a odnos prema fašizmu i antifašizmu i dalje je jedna od ključnih dnevnopolitičkih tema u zemljama regije. I to nije samo naš problem: u Italiji se posljednjih mjeseci deseci tisuća ljudi okupljaju na trgovima da pjevaju partizanske pjesme dok vođa opozicije kuca na vrata sugrađana “čudnog imena”. U Americi predsjednik odbija osuditi političko ubojstvo antifašističke prosvjednice, dok su njemačke tajne službe nedavno utvrdile da preko 550 pripadnika tamošnjih oružanih snaga ima aktivne simpatije prema nacizmu.

Fašizam nije samo povijesna prijetnja. Njegovi su oblici sastavni dio naše svakodnevice i ne smiju se ignorirati. To je shvaćanje bilo jedan od ključnih motiva autorskom kolektivu, sastavljenom od različitih aktivista iz regije, ali i Njemačke, da sastave „Antifašistički vodič za ljepši svijet“ ne bi li pokušali odgovoriti na neka bitna teorijska i praktična pitanja vezana uz antifašističko djelovanje.

Posjetitelji će nakon tribine moći uzeti besplatni primjerak Antifašističkog vodiča.

Izdavanje „Antifašističkog vodiča za ljepši svijet“ i njegovu promociju organizira Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email