U Sremskoj Mitrovici je danas podeljeno 40 stanova za izbeglice, a ključeve im je uručio prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je tom prilikom podsetio da je kamen temeljac za izgradnju tih 40 stanova postavljen 17. marta prošle godine.

– Ovaj trijumf u građevinskom i urbanističkom smislu će omogućiti i nastavak gradnje ljudskih života na potpuno zdravim temeljima. Ovih 40 stanova predstavlja prve završene stambene jedinice iz Potprojekta 2 Regionalnog stambenog programa, i upravo zato sam ponosan na ovaj naš današnji uspeh – naveo je Dačić.

Izgradnja tih 40 stanova finansirana je delom iz Fonda Regionalnog stambenog programa, u iznosu od 680 hiljada evra, a u velikom delu i zahvaljujući doprinosu grada Sremske Mitrovice. Opština je obezbedila zemljište za gradnju stanova i svu pripadajuću infrastrukturu, ukupne vrednosti od oko 14,5 miliona dinara.

Dačić je kazao da je u okviru projekta otkupljeno 250 seoskih kuća u 20 lokalnih samouprava, da je izgrađeno 120 montažnih kuća u 28 lokalnih samouprava i devet beogradskih opština i da je isporučen najveći deo od 330 paketa građevinskog materijala.

Dačić se zahvalio svima koji su prepoznali značaj Programa i doprineli njegovom razvoju i napretku – Evropskoj uniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Danskoj, Turskoj, Luksemburgu, Kipru, Rumuniji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, i svim drugim donatorima.

On je kazao da je za Srbiju od posebnoh značaja podrška Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS-a u sprovođenju Programa, a nezaobilazna je i uloga Razvojne banke Saveta Evrope u upravljanju poverilačkim fondom.

– Tu pre svega mislim na socijalne i ekonomske uslove za održivi povratak ili integraciju izbeglica u društvo i zato smatram veoma važnim da sve države učesnice Programa u potpunosti sprovode Sarajevski proces. Uspešna implementacija Programa i dobra saradnja zemalja u regionu još više daju na značaju Regionalnom stambenom programu. On prevazilazi državne granice i pokazuje da se saradnjom i zajedničkim trudom, ukoliko postoji volja, mogu naći održiva i trajna rešenja za potrebe izbeglih – kazao je Dačić, uz zahvalnost svima koji su, kako je rekao, prepoznali značaj Programa i doprineli njegovom razvoju i napretku, posebno istakavši značaj podrške Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice i OEBS-a, Razvojne banke Saveta Evrope u upravljanju poverilačkim fondom.

 

Fotografije: Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email