fbpx

Vukovarsko-srijemska županija i dalje ne želi registrirati srpske škole

Vukovarsko-srijemska županija i dalje ne želi registrirati srpske škole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Prošle su 23 godine od Erdutskog sporazuma i 21 godina od okončanja procesa mirne reintegracije Podunavlja. Erdutskom sporazumom Srbima se garantirala prosvjetna autonomija, ali ni dva desetljeća nakon okončanja procesa reintegracije, srpske škole ne mogu dobiti registraciju.

Ni na posljednjoj sjednici Skupštine Vukovarsko-srijemske županije održane 19. septembra, na dnevnom redu nije se našao zahtjev za prijenos osnivačkih prava srpskih škola sa županije na općine. Budući da županija godinama nakon mirne reintegracije nije htjela registrirati srpske škole kao manjinske, općine Negoslavci, Markušica i Borovo predali su 2015. godine zahtjev za prijenos osnivačkih prava. Po članku 96. stavak 3. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, „ako se radi o školama u kojima se nastava izvodi na jeziku i pismu nacionalne manjine, i koja se nalazi na području lokalne samouprave u kojoj je utvrđena ravnopravna uporaba jezika i pisma nacionalne manjine, jedinica područne (regionalne) samouprave dužna je prenijeti osnivačko pravo na jedinicu lokalne samouprave, po zahtjevu za prenošenje osnivačkih prava“. Tako nalaže zakon, ali je praksa i u ovom slučaju potpuno drugačija.

Svoje nezadovoljstvo iskazali su vijećnici SDSS-a koji su, shvativši da se neće raspravljati o navedenom zahtjevu, napustili sjednicu.

Nezadovoljstvo ovakvim postupanjem županijskih vlasti izrazio je u svom priopćenju i Srđan Jeremić, predsjednik Zajedničkog vijeća općina: „Niko u Republici Hrvatskoj, a naročito sama vlast na bilo kojem nivou, ne smije sebi dozvoliti nepridržavanje i opstruiranje zakonskih odredbi jer takvi oblici djelovanja suprotno zakonu predstavljaju put u anarhiju, pogotovo kada su ovakve radnje usmjerene prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koja nikome ne može predstavljati nikakvu opasnost“, poručio je Jeremić.

Predstavnicima SDSS-a i srpskim institucijama ostaje da se i dalje zalažu i bore za rješavanje ovog problema i za provedbu zakona, po kojem bi, da se poštuje, ovaj problem bio riješen još prije 3 godine.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: