Vrh Kajmakčalana usred Beograda

Piše: O. R. / P-portal.net

Veruje se da su vojnici na volovskim kolima, po lošim putevima i nepovoljnim vremenskim uslovima, poneli kamenje od koga je bila sačinjena osmatračnica na vrhu Kajmakčalan
Kajmakčalan
Naslovna fotografija: Olivera Radović

Naizgled obična gomila kamenja pored koje svakodnevno prođe hiljade ljudi. Neobična skulptura u Pionirskom parku, prekoputa Narodne skupštine, u samom centru Beograda krije veličanstvenu priču.

Kajmakčalan
Foto: Olivera Radović

Kamenje od kog je izgrađena ova skulptura potiče sa najvišeg vrha planine Nidže, Kajmakčalana, a sam spomenik predstavlja osmatračnicu iz Kajmakčalanske bitke. Nakon ove bitke u Prvom svetskom ratu, srpska vojska je po prvi put posle albanske golgote i oporavka na Krfu izborila pravo da ponovo kroči na tlo svoje zemlje.

Mesto sukoba na Solunskom frontu, na visini od 2.521 metra, Bugari su zvali Borisov grad – neosvojivo mesto. Tako je i bilo do dolaska srpske vojske, koja je nakon osamnaestodnevne teške borbe na Kajmakčalanu, septembra 1916. izvojevala pobedu koja joj je obezbedila povratak u domovinu. Za Srbe, to je bila Kapije slobode – mesto na kome su srpski vojnici prvi put posle dve godine zakoračili u svoju domovinu.

Kajmakčalan
Foto: Olivera Radović

Veruje se da su vojnici na volovskim kolima, po lošim putevima i nepovoljnim vremenskim uslovima, poneli kamenje od koga je bila sačinjena osmatračnica na vrhu Kajmakčalan. Osmatračnica je u Beograd stigla 1918. godine, u vreme kada je i srpska vojska pobedonosno umarširala u prestonicu.

Kajmakčalan
Foto: Olivera Radović

Ispred spomenika danas se na mesinganim pločama nalaze imena svih generala srpske vojske, zaslužnih za veliku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Kajmakčalan
Foto: Olivera Radović

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: