Nakon prošlogodišnje uspješene proslave i obnove spomenika uglednom svešteniku iz 18. stoljeća proti Šobat Stojanu u Debelom brdu na Krbavskom polju u Lici, sve više je inicijativa za obnovu spomenika značajnih za srpski narod. Tako je ovih dana u selu Vrelo nadomak Korenice počela inicijativa za premještanje spomen table žrtvama fašizma 1941–1945. koja je skinuta sa seoske škole u centru sela jer je lokalni privatnik od općine otkupio školu i započeo gradnju motela.

vrelo_korenicko_crkva_uspenja_presvete_bogorodiceZbog tog događaja, mještani sela su odlučili da se spomen tabla postavi ispred hrama Uspenja Presvete Bogorodice iz 1797. u centru sela. Međutim, došlo je do poteškoća oko izgleda spomen table koja na sebi ima uklesanu zvijezdu petoraku pa se sada vode dogovori sa eparhijom Gornjokarlovačkom kako rješiti spor oko zvijezde i da se na njeno mjesto postavi pravoslavni krst.

Mještani ovih dana planiraju poslati pismeni zahtjev za blagoslov vladici Gerasimu, episkopu Gornjokarlovačkom, da se odobri postavljanje spomenika žrtvama fašističkog terora ispred hrama u Vrelu.

Očekuje se da ovog ljeta na hramovnu slavu Veliku Gospojinu bude na dostojanstven način postavljena spomen tabla žrtvama fašističkog terora 1941–1945. na zadovoljstvo mještana Vrela i Koreničkog kraja.

To će biti i primjer ostalim ličkim mjestima u kojima postoje uništeni spomenici žrtvama fašističkog terora 1941–1945. da se konačno nakon toliko godina nemara države i lokalnih moćnika pokrene obnova tih historijskih spomenika srpskog stradanja na prostorima Like i Krbave.

 

Izvor: Banija Online, autor: Georgie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email