Vraćeno 45 ikona u objekte SPC u Hrvatskoj

Piše: P-portal.net

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su danas iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Kulturna dobra su otpremljena nakon što su, prema odluci Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za vraćanje kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uslovi.

Na osnovu Sporazuma između nekadašnje Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti kulture i prosvjete i uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda SPC, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na jučerašnjem sastanku Mešovite međudržavne komisije verifikovan je Zapisnik sa sastanka održanog u aprilu u Požegi.

Na tom sastanku je bilo reči i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o vraćanju ikona iz crkava Svetog Georgija u Lisičinama i Svetog Georgija u Velikim Bastajima.

Sastavljen je izveštaj mešovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka.

 

Izvor: Srna


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: