Vila Izvor – ni putokaz do nekada luksuznog zdanja

Piše: Danica Jović / P-portal.net

Danas je 25. maj – dan koji mnogi još uvek pamte kao dan kada se slavila mladost u bivšoj Jugoslaviji. Inicijalno posvećen predsedniku Jospiu Brozu Titu i njegovom rođendanu, ovaj ...
Vila Izvor

Danas je 25. maj – dan koji mnogi još uvek pamte kao dan kada se slavila mladost u bivšoj Jugoslaviji. Inicijalno posvećen predsedniku Jospiu Brozu Titu i njegovom rođendanu, ovaj dan je vremenom preinačen u praznik mladosti. Međutim, spektakli izvođeni na ovaj dan imali su važnu i jasnu ulogu u društveno-političkom sistemu SFR Jugoslavije. Emancipatorski zamišljeni, kreirali su i reprezentovali društveni poredak, akcentujući moć i snagu političkog vrha. Kao simbol moći i sećanja na prošla vremena evocirana 25. majem, stoje i opstaju i spomenici kulture i velelepne građevine zidane po nalogu Josipa Broza Tita.

Vila IzvorVila Izvor, poznata i kao Objekat 99, grandiozno je zdanje koje je nekad bilo mesto okupljanja političke elite. Danas, vila čuva samo obrise sećanja na vreme kada je bila jedan od simbola moći tadašnje države i lično utočište predsednika.

Vila Izvor skrivena je duboko u šumi Nacionalnog parka Plitvice. Ipak, posetioci Plitvica je neće pronaći na mapi znamenitosti, a do mesta na kojem se nalazi ne postoji ni putokaz. Vila je skrivena od turista, ali ne i od onih koji su radoznalog duha. Srdačni meštani Plitvičkih jezera znaju za vilu, mada vam neće savetovati odlazak do iste. Odgovori koje možete da dobijete jesu: „Vila je kilometrima duboko u šumi“, „Bez auta se tamo ne može, a postoji i rampa koja sprečava ulazak na posed“… Do vile, naposletku, više nema ni svrhe ići – iz nje je pokradeno sve, a i opasno je šetati tuda, jer se svakog časa može nešto urušiti.

Put do vile Izvor vodi kroz šumu Nacionalnog parka Plitvice. Kada mislite da ste već toliko duboko u šumi da je nemoguće da je iko tu bilo šta gradio, naići ćete na zdanje zidano od sivkastog kamena, okružena terasama izrađenim od masivnog dreveta i kamenim dvorištem pokraj kojeg protiče potok.

[foogallery id=”43316″]

Vilu Izvor gradili su politički zatvorenici u periodu od 1948. do 1953, koji su opremili i unutrašnjost objekta. Lokalne priče govore o tome da Objekat 99 nosi naziv po 99 zatvorenika koji su postavili temelje vile koja se proteže na nekoliko hiljada kvadratnih metara. Skrivena daleko od sveta, vila je posedovala više apartmana, bioskop, bilijar salu, ali i tajni podzemni tunel – izlaz za slučaj bilo kakave opasnosti.

[foogallery id=”43317″]

Vila Izvor, nalazi se u idiličnom okruženju, i u nimalo idiličnom stanju. Zub vremena može oštetiti i kamena zdanja, ali u slučaju vile Izvor, radi se o ljudskom nemaru i razbojništvu. Urušeni su pojedini delovi zgrade, propale su drvene stepenice i pocepani prozori. Podignut je parket, iščupana lamperija iz zidova, razbijeno mermerno stepenište. Iz vile je odneto sve što se moglo odneti, a ono što nije odneto, polomljeno je i išarano grafitima.

Ipak, i pored ove propasti, nazire se lepota i grandizonost kamene građevine. Ona istrajava, ostavljena i zapuštena, i prikosi ljudskoj sitničavosti. Dok se spuštate jednim od stepeništa koje vodi do nekadašnje glavne sale, možete da osetite vanvremensku lepotu vile. Sa ovog mesta, kroz duge bele zavese rasečene pocepanim staklom koje se pruža celom dužinom zida, izlazi se u kamenom popločano dvorište. Gusta šuma koja ga okružuje samo ponegde propušta sunčeve zrake i samo ponekad nadjača šuštanjem lišća potok koji protiče pored vile. Dovoljno da podseti na vitalizam i energiju vile Izvor. Ne govori li nam ponešto o ovoj građevini i njeno ime?

Vila Izvor

 


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: