Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpke Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica svečano su 28. juna, na Vidovdan, povodom 100-godišnjice od početka Prvog svetskog rata i Sarajevskog atentata otvorili Andrićgrad.

Vučić je tom prilikom istakao da Srbija poštuje sve druge zemlje i dodao da samo u miru možemo da se razvijamo i idemo napred. Srbija mora da postane ekonomski jaka i da će na nju Republika Srpska uvek moći da računa u skladu sa zakonom o paralelnim specijalnim vezama i Dejtonskim sporazumom, istakao je srpski premijer. Vlada Srbije je prepoznala značaj Andrićevog instituta, zbog čega će zajedno sa Vladom Republike Srpske nastaviti da učestvuje u finansiranju njegovog rada, rekao je Vučić u Andrićgradu i dodao da je počastvovan time što se nalazi na ovom mestu, s obzirom na to da je Andrićev institut stecište umnih ljudi i mesto na kojem će se razmenjivati znanje.

Otvaranju Anrićgrada prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar pravde Nikola Selaković, srpski patrijarh Irinej, princ Aleksandar Karađorđević, akademik Matija Bećković i mnoge druge zvanice.

Nakon svečane ceremonije otvaranja Andrićgrada, usledio je program obeležavanja 100-godišnjice početka Prvog svetskog rata i Sarajevskog atentata.

Svečanost otvaranja grada počela je rano ujutru osveštanjem hrama Svetog cara Lazara i kosovkih mučenika i svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Na kapiji grada, patrijarha je dočekao veliki broj građana. Na Palama je, kako je javila RTRS, otkrivena spomen ploča omladinskoj organizaciji Mlada Bosna, čiji pripadnik je bio i Gavrilo Princip, Srbin iz BiH, koji je na taj dan pre jednog veka izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. To je Austrougarskoj poslužilo za objavu rata Srbiji.

U okviru bogatog kulturno – umetničkog programa predstavlja je i knjiga „Sarajevski atentat – povratak dokumentima“ autora Miroslava Perišića, u izdanju Andrićevog instituta i Arhiva Srbije. Pokrovitelji svečanosti su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, idejni tvorac kompleksa Andrićgrad.

 

Izvor: Kancelarija za saradnju s dijaporom i Srbima u regionu

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email