Vaskršnja poslanica SPC

Piše: O. R. / P-portal.net

Patrijarh srpski Irinej, sa svim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve, uputio je povodom predstojećeg Vaskrsa poslanicu i pozvao sve na radost povodom najvećeg hrišćanskog praznika, da se ne zaboravi srpski narod …

Patrijarh srpski Irinej, sa svim arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve, uputio je povodom predstojećeg Vaskrsa poslanicu i pozvao sve na radost povodom najvećeg hrišćanskog praznika, da se ne zaboravi srpski narod na Kosovu i Metohiji, Crnoj Gori, niti braća i sestre širom sveta.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve istakao je u poslanici da se ovaj Vaskrs dočekuje i slavi u teškim uslovima zbog pandemije korona virusa i da se mora učiniti sve da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

„Čitav svet je zahvaćen i ugrožen jednim virusom. Da li će gordi i sebični čovek današnjice izvući ikakav zaključak iz te činjenice? Ili će i dalje, bez pokajanja i bez ljubavi, istrajavati na samoubilačkom projektu stvaranja svog lažnog ovozemaljskog raja u kojem nema mesta ni za Boga ni za čoveka kao bogoliko, duhovno biće“, upitao je patrijarh.

Navodeći da se ove godine Vaskrs dočekuje i slavi „u nevoljama u kakvima smo ga retko kad u prošlosti dočekali i slavili“, patrijarh je istakao da se u ovim vremenima mora učiniti sve da se pomogne sebi i drugima i da se razumeju i podrže napori zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija.

„Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je na opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Gospodu Bogu da nas izbavi od ove epidemije i sličnih opasnosti“, istakao je patrijarh.

On je vernike SPC pozvao da se mole Bogu, učestvuju u Liturgiji i kaju se za svoje grehe i vode računa o svom zdravlju i zdravlju drugih.

„Ovo je prilika da dobro razmislimo sami o sebi i o čitavom svetu. Gle, jedan virus je uzdrmao i bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi! ‘Smiri se, gordi čoveče’ – poručio je svojevremeno Dostojevski. Njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena“, navodi se u poslanici.

Celu vaskršnju poslanicu možete pročitati na sajtu Srpske pravoslavne crkve.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: