Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima SPC čestitao je Vaskrs svim hrišćanima koji ovaj praznik slave po Starom kalendaru i u Poslanici poručio da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

„Svuda bezizlaz, duša opatuljena u ličnim težnjama i željama koje proishode iz samoljublja i samoživosti, što dovodi do duhovne smrti koja ima za posledicu besciljnost i nemarnost za večno spasenje“, poručuje se u Vaskršnjoj poslanici SPC.

Svedoci smo, ističe se, sveopšteg otuđenja i razdora, najpre u samoj porodici, gde je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditeljâ ostavlja neizbrisivu ranu na dečjim dušama.

„Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha Svetoga, kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba“.

SPC je pozvala svoju duhovnu decu da poštuju i čuvaju svetinju braka, jer je on, poručuju, temelj zdrave i nerazorive porodice.

„Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća Crkva“, poručeno je u Poslanici.

Upozorava se da je čedomorstvo najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno i u našem narodu.

Pozivajući se na statistiku, SPC podseća da svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad.

U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće i jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost. Iznoseći pred vas, draga braćo i sestre, iskušenja čitavog čovečanstva, u očinskoj ljubavi molimo vas da se zdravo i odgovorno vladate, iskupljujući trezveno i u miru vreme svoga života „jer su dani zli“.

SPC je pozvala vernike da se pomole Bogu da zavlada mir svuda odakle je proteran, na prvom mestu u našim srcima i našim domovima, ali i u celom mnogostradalnom svetu.

„Sigurna je pobeda sa Hristom koja se postiže blagodaću i našim trudom da održimo zapovesti Božje. Kada se čovek rodi vodom i Duhom, tada počinje njegovo vaskrsenje, koje je centralna tačka večnobitija, u koju se sabiraju svi elementi pomoću kojih dolazimo do sebepoznanja i bogopoznanja. Poznanje Istine, stvarne Istine, jeste vera u Vaskrsenje i radost Vaskrsenja“, poručuje se u Poslanici.

Poručuje se i da u svetlim danima radosti, Crkva ne zaboravlja ljudski bol, patnje i stradanja, stare ni bolesne, iznemogle, one u siromaštvu, izbeglištvu i bedi, prognane i izgnane sa svojih ognjišta.

„Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna“, ističe se u Poslanici i dodaje da se Crkva okrepljena njihovom snagom i odlučnošću, neprestano moli da istriju i da nam svima „Kosovski Zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije“.

„Mi ne smemo zbog nepravde klonuti… Nepravda i zloupotreba dobara ovoga sveta nije mimoišla naš mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi narod koji, milošću Božjom, proslavlja dogodine osam vekova samostalnosti Crkve i države“, navodi se u Poslanici.

To nam, poručuju iz SPC, daje pouzdanje i potvrdu da smo mi narod vođen svetima – svetim Simeonom, svetim Savom i svetim kraljem Stefanom Prvovenčanim – koji za svagda srpski narod utemeljiše na krajeugaonom kamenu, Vaskrslom Hristu.

Poruke iz Poslanice upućene su i svim, kako se navodi, sinovima i kćerima, duhovnoj deci Crkve, koja žive na svim kontinentima.

„Želeći vam svako istinsko dobro, oprostivši jedni drugima, prizivamo blagodat, mir i silu Vaskrsloga Hrista, da bismo mogli jednim ustima i jednim srcem da kličemo radosno: HRISTOS VASKRSE“.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email