Vodostaji reka u Hrvatskoj rastu, a zbog poplava mnogi su morali noćas da brane svoje kuće, javlja Hrvatska Radio televizija.

Kako navode najkritičnije je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice, gde je zbog nabujale Une proglašeno vanredno stanje.

“Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici jutros u 4 sata premašio je očekivanih 455 centimetara. Na terenu su dobrovoljno vatrogasno društvo, Stožer civilne zaštite, Crveni križ, očekuje se i dolazak 30 vojnika. Pomažu mještanima koji i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu”, navodi HRT.

Građani Hrvatske Kostajnice na posao su jutros išli čamcem i u pratnji vatrogasaca. Najdramatičnije stanje, navodi HRT je u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji. Poplavljena je ulica u Kuljanima, gde je više desetine stanovnika odsečeno. Voda je već prodrla u nekoliko kuća.

Vodostaj Korane u 8 sati bio je 781 centimetar pa je zbog toga proglašeno vanredno stanje obrane od poplave. Reka Kupa je nekoliko centimetara niža te su zadržane vanredne mere.

HRT podseća da se o trajnom rešenju problema obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici govori već četiri godine.

“Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje obrambenog betonskog zida uz rijeku Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre. Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih obrambenih elemenata, koji bi se za povoljnog vodostaja mogli ukloniti. Međutim, riječ je o zahtjevnijem projektu, koji još nije ostvaren”, navodi HRT.

Sinoć je premijer Hrvatske Andrej Plenković obišao ugrožena područja i poručio da je dokumentacija za strateški projekt stalne obrane od poplava spremna.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email