Izađeš na ulicu, a na kanti za smeće veliko ušato „U“ s križem u sredini. Isto „U“ krasi i novouređenu fasadu zgrade u drugoj ulici. Malo dalje na nekoj kući vije se zastava NDH. Hrvatski pjevač s imenom engleskog automata Thompson započinje koncert usklikom „Za dom spremni“! Rulja od pet hiljada „branitelja“ zakrčila Savsku cestu u Zagrebu u jurišu na Vijeće za elektroničke medije i njegovu predsjednicu Mirjanu Rakić, čiji lik s četničkom kapom nosi junoša na čelu, a iz ostalih grla se čuje Za dom spremni! Kapetan nogometne reprezentacije Hrvatske, nakon pobjede uzima u ruke već pripremljeni mikrofon i zaurla da ga se čuje na kilometre „Za dom“, a masa nogometnih navijača mu odgovara „SPREMNI!“ Samo što se tribine ne uruše od urlika. Organizatori utakmice i članovi Hrvatskog nogometnog saveza „ponosni“ na zajedništvo igrača i publike, mrtvi ‘ladni, čak veseli i zadovoljni, ali javi se UEFA (uvijek nam se u naše poslove petljaju neki stranci), smatra da je kapetan reprezentacije pozdravljao ustaškim pozdravom i kažnjava ga zabranom igranja od četiri utakmice.

Utakmice domaćeg nogometnog prvenstva ne mogu proći a da jedan dio tribina ne zaurla „Za dom“, a s druge strane bratija odgovara „spremni!“ Nakon toga počne zborno urlanje „Ubij, ubij Srbina!“ i cijeli repertoar šovinističko fašističkih urlika i pjesama. Na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića postrojava se grupa „invalida“, od kojih najmlađi ima 50 godina, u crnim uniformama koji se predstavljaju kao nekakva bojna i polažu zakletvu Donaldu Trumpu!? Cijelu paradu završavaju urlikom „Za dom spremni“! Na nekadašnjoj upravnoj zgradi jednog od najkrvavijih koncentracionih logora iz Drugog svjetskog rata, Jasenovcu, jednog jutra osvane crna mramorna ploča za neke poginule pripadnike paravojne organizacije HOS. Koji su poginuli dalje od Jasenovca, ali tabla s provokativnim „Za dom spremni“ stoji nesmetano! Možete li zamisliti da bi neko na bivšu upravnu zgradu logora u Ošwiecimu, poznatijem kao Auschwitz postavio crnu mramornu ploču s pozdravom „Zieg heil“! Nema teorije!

To je samo dio hrvatskog „folklora“ koji je skoro normalna pojava i malo tko se na to obazire, jedino stranci, uvijek neki stranci miješaju se u naše „unutrašnje stvari“! Razne „mudre glave“ pokušale su dokazati da je pozdrav Za dom spremni starohrvatski pozdrav koji Hrvati upotrebljavaju još od „stoljeća sedmog“. Neki mudraci su tvrdili da je Nikola Šubić Zrinski kada je jurišao iz mađarskog Szigetvara na čete Sulejmana Veličanstvenog vikao „Za dom spremni!“ Na žalost mnogih Hrvata i Hrvatina, Zrinski je jedva govorio hrvatski. Govorio je i pisao na mađarskom. Međutim, mnogi hrvatski „povjesnici“ (novokomponovana riječ za povjesničare) tvrdili su upravo da to izvikuje Zrinski u Zajčevoj operi. Ti, naravno, nikada nisu prekoračili prag kazališta, a kamoli da su gledali bilo koju operu, a pogotovo Nikolu Šubića Zrinskog. Sve su to normalne stvari za Hrvatsku, jer političari ustaške ispade smatraju demokratskim slobodama. Eto, jedna od sloboda je i nedavno osnivanje Projekta Velebit, kojem u 1. stavku od ukupno 25 stoji da se preambula hrvatskog Ustava treba promijeniti i umjesto odrednice da je Hrvatska nastala na tekovinama ZAVNOH-a, smatraju da bi trebalo stajati da je današnja Hrvatska nastala u Drugom svjetskom ratu u proglašenju Nezavisne države Hrvatske.

Naša draga i mudra predsjednica u svemu tome ne vidi ništa sporno i tvrdi da u Hrvatskoj nema „puzećeg ustaštva“ ili ne daj bože fašizacije društva. Za tablu u Jasenovcu doslovce kaže da Za dom spremni na njoj nema nikakve veze s NDH, već da je to spomen na Domovinski rat! Morat ćemo opet čekati „šamar“ iz neke strane ambasade, pa da se tom zlu koje se valja ulicama Hrvatske stane na kraj. Najbolje djeluju američke pljuske!

Kad već spominjem Ameriku, ovih je dana naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova primilo notu Američke ambasade, vezanu za tužbu za genocid proveden nad Srbima, Židovima i Romima u vrijeme NDH. Tužba je pokrenuta pred sudom u Chicagu, SAD 31. maja 2016. godine, a Hrvatska je diplomatskom notom o tome obaviještena 27. februara ove godine. Potomci žrtava traže od Hrvatske 3,5 milijarde američkih dolara odštete. Hrvatska se u roku od 60 dana mora očitovati na tužbu, a rok joj teče od dana kada je primila obavijest. Iako rok još traje, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, inače unuk ustaškog pukovnika, čije je izručenje zbog ratnih zločina SFR Jugoslavija tražila od Argentine, već ističe da RH nije slijednica zločinačke NDH, već je nastala na tekovinama NOB-a i odlukama II zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom. Usput, naši hrabri branitelji su tu zgradu u Topuskom satrli do temelja da više nema spomena. Kada treba, AVNOJ, ZAVNOH su nam dobri i prisežemo na njih, a na ulicama sasvim druga slika. Nije ni čudo, kada je „otac“ domovine javno isticao da je RH nastala na vjekovnoj težnji hrvatskog naroda po uzoru na HDH. Na žalost, upravo takva je i politika koju provodi najjača hrvatska partija HDZ. Ne vjerujem da bi bilo moguće da u Njemačkoj unuk nekog ratnog zločinca postane član vlade, ali Hrvatska nije Njemačka i još mnogo vremena će proći dok demokracija kod nas zaživi i završimo s traumama Drugog svjetskog rata.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email