Još jedan revizionistički film uskoro će ugledati svijetlo dana, i to onog istog dana kada je zakazana i zagrebačka kino premijera filma o Diani Budisavljević, i još uoči komemoracije za žrtve dječjeg logora u Sisku.

Riječ je o filmu „Dječje prihvatilište Sisak” koji se bavi temom kozaračke djece u Drugom svjetskom ratu, snimljenom u produkciji televizije Laudato. Scenarij i režiju potpisuje Nada Prkačin, bivša HRT-ova novinarka koja je dobila otkaz jer je neovlašteno koristila arhivu za dokumentarac o Anti Gotovini.

U najavi se navodi da „film rasvjetljava istinu i pokazuje što se uistinu događalo u Sisku 1942. godine“.
U filmu, kako je najavljeno, govore: Roman Leljak, slovenski istraživač i publicist, Igor Vukić, istraživač i publicist, Vlado Košić, sisački biskup, mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Stepinca, Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, povjesničarka, dr. sc. Vladimir Šumanović, povjesničar.

Na stranicama televizije Laudato stoji još da je film potkrepljen izvornim dokumentima i autentičnim fotografijama, te da u njemu govore istraživači, povjesničari, crkveni velikodostojnici te svjedoci događaja.

„’Dječje prihvatilište Sisak’ prikazuje kako su zbog velikog priljeva djece s Kozare u gradu Sisku otvorena četiri prihvatilišta. Mortalitet djece je u početku bio iznimno velik zbog zaraznih bolesti koje su tada vladale, no do kraja 1942. godine sveden je na pojedinačne slučajeve. Djeca su zbog ogromnog broja i neprimjerenih uvjeta prihvatilišta smještana i po obiteljima. Uz opću neimaštinu i glad preuzimanje brige za tzv. kozaračku djecu bio je pothvat iznimne kršćanske uljudbe i velikoga srca koje su Siščani toga vremena pokazali. Unatoč nadljudskim naporima u zbrinjavanju djece desetljećima je širena lažna povijest po kojoj je u Sisku bio logor u kojemu se namjerno usmrćivalo djecu“ – navodi se u najavi.

Premijera filma je 2. oktobra u 20 sati u CineStaru u Branimir centru.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email