Prvo sa čim se suoče svi oni koji iz Hrvatske, odnosno zemalja EU, ulaze u Srbiju Koridorom 10 već godinama su rupe, kolotrazi i ispucali asfalt.

Tome je, izgleda, posle više od dvadeset godina ipak došao kraj, pošto bi obnova deonice Batrovci-Kuzmin, duge 21,6 kilometara, trebalo da počne krajem juna ili početkom jula ove godine, a do kraja 2019. da bude konačno i završena, najavljuju iz Puteva Srbije.

Za popravku tog dela autoputa, naime, u prethodnom periodu nije bilo finansijskih sredstava, a kada se konačno ušlo u taj posao projekat je kasnio skoro dve godine zbog problema sa projektantom, konzorcijumom Spea Engineering S.p.A i Safege & Safege, sa kojim je zato i raskinut ugovor.

Inače, granični prelaz Batrovci je najprometniji u Srbiji i prošle godine je kroz naplatnu stanicu Šid u pravcu Kuzmina prošlo 1.295.979 vozila, a u pravcu Batrovaca 1.349.839 vozila.

Vozači na Batrovcima koji često koriste tu deonicu autoputa kažu za Tanjug da je autoput u zaista lošem stanju i da je krajnje vreme da se nešto preduzme.

V.d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak ističe da će vrlo brzo biti sprovedena javna nabavka za izbor izvođača radova i da bi obnova autoputa tebalo da bude gotova do novembra ili do kraja 2019. godine. On kaže da je projektant predlagao da se skine cela kolovozna konstrukcija na tom delu autoputa i da se stavi nova.

– Mi smo kao investitori hteli da uštedimo finansijska sredstva iz kredita EBRD i taj projekat koji je trebalo da košta 25 mil EUR, kako su rekli projektanti, mi smo sveli na oko 17 mil EUR ili 2,07 milijardi dinara – naveo je Drobnjak.

Prema njegovim rečima, u martu sledi javna nabavka, a radovi se očekuju krajem juna ili početkom jula. Drobnjak kaže da je taj autoput rađen još 1997. godine i da zbog nedostatka novca još nije “rehabilitovan”, već je rađeno samo održavanje, kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše.

EBRD je pre skoro dve godine odobrila novac za obnovu autoputa, ali projektant nije završio povereni posao za predviđenih devet meseci, iako je ugovor sa njim potpisan još u aprilu 2016. godine, u vrednosti od 191.000 EUR.

Putevi Srbije će, navodi Drobnjak, insistirati kod evropskih banaka da projektant sa kojim je raskinut ugovor više ne može da učestvuje na tenderima u našoj zemlji.

Takođe, kaže da je nadzorni organ odgovoran tek kada počnu radovi, ali da je u ovom slučaju “zapelo” već kod projektovanja.

– Stanje na tom delu autoputa je jako loše i zato ćemo da ga popravimo, da bude kao u Evropi – zaključio je Drobnjak.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email