fbpx

Blagoslovom episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, započeli su radovi na živopisanju hrama Svetih Apostola Petra i Pavla u Smiljanu, objavljeno je na stranicama Episkopije gornjokarlovačke. Glavni freskopisac obnovljene crkve je sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske.

U ovom hramu je službovao prota Milutin Tesla, otac čuvenog naučnika Nikole Tesle, koji je i kršten u ovom hramu 1856. godine.

U Smiljanu se 1697. godine pominje drveni hram i 17 srpskih kuća, a nalazi se i na spisku pravoslavnih parohija u Karlovačkom generalatu iz 1700. godine. Zidani hram sagrađen je na temeljima te stare drvene crkve, uz odobrenje carice Marije Terezije, a osveštan je 1765. Crkva je porušena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a obnovljena je prvi put 1986. godine.

Nakon toga, u vrijeme posljednjeg rata na ovom prostoru 1991–1995., crkva je ponovo oštećena i opljačkana. Obnovljena je po drugi put 2006. godine, kada je izrađen ikonostas od hrastovine s ikonama koje su rad sestrinstva Bogorodice Trojeručice iz Šibenika.

Danas u crkvi u kojoj je kršten srpski genije služi paroh gospićko-smiljanski jerej Dragan Mihajlović.

 

Fotografije: Episkopija gornjokarlovačka

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email