fbpx

Uređenje crkve u kojoj je Tesla kršten

Uređenje crkve u kojoj je Tesla kršten

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Počeli su radovi na živopisanju hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Smiljanu, u kojem je 1856. kršten veliki naučnik Nikola Tesla

Blagoslovom episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, započeli su radovi na živopisanju hrama Svetih Apostola Petra i Pavla u Smiljanu, objavljeno je na stranicama Episkopije gornjokarlovačke. Glavni freskopisac obnovljene crkve je sveštenik Milan Radusin, diplomirani ikonopisac iz Eparhije dalmatinske.

U ovom hramu je službovao prota Milutin Tesla, otac čuvenog naučnika Nikole Tesle, koji je i kršten u ovom hramu 1856. godine.

U Smiljanu se 1697. godine pominje drveni hram i 17 srpskih kuća, a nalazi se i na spisku pravoslavnih parohija u Karlovačkom generalatu iz 1700. godine. Zidani hram sagrađen je na temeljima te stare drvene crkve, uz odobrenje carice Marije Terezije, a osveštan je 1765. Crkva je porušena u vrijeme Drugog svjetskog rata, a obnovljena je prvi put 1986. godine.

Nakon toga, u vrijeme posljednjeg rata na ovom prostoru 1991–1995., crkva je ponovo oštećena i opljačkana. Obnovljena je po drugi put 2006. godine, kada je izrađen ikonostas od hrastovine s ikonama koje su rad sestrinstva Bogorodice Trojeručice iz Šibenika.

Danas u crkvi u kojoj je kršten srpski genije služi paroh gospićko-smiljanski jerej Dragan Mihajlović.

 

Fotografije: Episkopija gornjokarlovačka

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: