U skladu sa Rešenjem Republičke izborne komisije donetim 11. maja 2020. godine, diplomatsko-konzularna predstavništva nastavljaju sa izbornim radnjama, odnosno sa prijemom zahteva državljana Republike Srbije za glasanje u inostranstvu. Zahtevi će se primati do ponoći 30. maja 2020. godine.

Republička izborna komisija je, nakon ukidanja vanrednog stanja u Srbiji, na sednici održanoj 11. maja 2020. godine, donela Rešenje o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih 4. marta 2020. godine.

Predsednik Republike je 10. maja 2020. godine doneo Odluku o izmeni Odluke o raspisivanju izbora za narodne poslanike, po kojoj je kao datum održavanja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije određen 21. jun 2020. godine.

Državljani Republike Srbije koji su zainteresovani da svoje biračko pravo iskoriste u inostranstvu treba da se prijave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije se može naći ovde.

Kako je ranije obavestilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave birači koji imaju boravište u inostranstvu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Diplomatsko-konzularna predstavništava Republike Srbije te zahteve propisanim procedurama prosleđuju opštinskim, odnosno gradskim upravama prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, nakon čega navedene uprave donose rešenje o upisu podatka u birački spisak da će birač na predstojećim izborima da glasa prema mestu boravišta u inostranstvu.

Takođe,  birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji, zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave – www.upit.birackispisak.gov.rs.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da nijedan državni organ ne stoji iza sajta pod imenom hocudaglasam.com, na kojem se navodi da građani Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostave svoje lične podatke, kao i kopije ličnih dokumenata, kako bi mogli da se prijave za glasanje za predstojeće parlamentarne izbore. Upozorili su javnost i sve građane na to da budu oprezni jer je zvanična procedura za prijavu građana za glasanje po mestu boravišta u inostranstvu propisana Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku i Uputstvom za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Građani moraju biti oprezni u pogledu toga kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost njihove zloupotrebe, navodi se u saopštenju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email