Za samo tri godine svog postojanja Udruženje Ličana „Lika“ iz Subotice može se pohvaliti velikim brojem uspešno organizovanih i posećenih manifestacija, počevši od slave Mitrovdana, pa preko Ličkog prela, Dana Nikole Tesle u Subotici, do raznih putovanja, tribina, humanitarnih akcija, informatičkih obuka itd. Ispred udruženja punog ideja za P-portal govori predsednik Upravnog odbora Miloš Borjan.

Razgovor započinjemo odmah nakon obeležavanja Mitrovdana, slave vašeg udruženja. Kakve utiske nosite?

udruzenje-licana-5Utisci su veoma pozitivni. Neovisno od toga što su članovi Udruženja imali materijalnih obaveza koji prate početak školske godine, ostavljanje zimnice, proslave porodičnih krsnih slava… itd., odziv je bio veoma dobar, kako po broju prisutnih, tako i po raspoloženju koje je vladalo te Slavske večeri. Nastup mješovitog Crkvenog hora „Sveti Roman Melod“ iz Subotice posebno je doprineo atmosferi osećaja pripadnosti pravoslavnoj vjeri, što nije smetalo ni ostalim gostima koji su se poštovanjem i u veselju družili sa članovima Udruženja.

Za kratko vreme dosta različitih i realizovanih ideja. Šta vas motiviše?

Ljudi! Članovi Udruženja, gosti, ozarena dječja lica, nasmejani mladi ljudi, zadovoljni seniori! Kada koji put kroz druženje ponekada i nesvesno, čujete i vidite da se čuje karakterističan lički govor, da se čuje lička i krajiška pjesma onda znate da se na najjednostavniji, a pri tom najbolji način njeguje duh zajedništva Ličana sa ciljem da se ne zaboravi rodni kraj, njegova kultura i tradicija.

Udruženje Lika broji preko 400 članova. Imate literalnu sekciji, zatim pevačku, sportsku i sekciju šivenja i pletenja. Sada kada ste konačno došli do svojih prostorija, pretpostavljamo da će vaš rad biti lakši i da će nići još neka sekcija?

udruzenje-licana-1
Miloš Borjan

Moramo priznati da je sada mnogo lakše. Prostorija koju smo od Grada Subotice dobili u zakup se nalazi u strogom centru grada i nije velika, ali sada bar u osnovnoj komociji možemo da održavamo sjednice Upravnog i Nadzornog odbora, članovi sekcija mogu prostor koristiti po želji, a uspijemo se i neobavezno skupiti na čašicu razgovora uz muziku i dobro raspoloženje. Za sada još nije u planu, ali moguće je da osmislimo i neku novu sekciju…

Lika je poznata po posebnoj narodnoj nošnji i kulinarstvu. Nedavno ste objavili knjigu „Zalogaj sjećanja“ koja sadrži 18 recepata sa ciljem očuvanje tradicionalnih jela sa područja Like. Kakvo je interesovanje za knjigu i kako se može nabaviti?

Knjiga je štampana u tiražu od svega 500 primjeraka i zbog velikog interesovanja među članovima i prijateljima uglavnom je već podjeljena. Moram naglasiti da je knjigu pisao mladi tim sa akademskom diplomom, ali bez stalnog zaposlenja koji do sada nije imao iskustva u pisanju knjiga, a vredne domaćice su pripremili navedene specijalitete. Izdanje knjige finansijski su pomogli Grad Subotica, firme i pojedinci. Planiramo da možda naredne godine izdamo dopunjeno izdanje, sve će zavisiti od finansijskih sredstava.

Subotica važi za multikulturalni grad sa preko pet hiljada Ličana koji tu žive. Kakva je vaša saradnja sa institucija grada i udruženjima iz Subotice i Vojvodine?

udruzenje-licana-3Multikulturalnost u svakoj sredini je izuzetno dobra stvar koja ponekad ima samo jednu manu: malo je teže doći do sredstava koja će uspjeti u cjelosti da zadovolje svačije potrebe u njegovanju posebnosti i tradicije. Ipak, nismo nezadovoljni, trudimo se da učestvujemo na što više konkursa u oblasti kulture raspisanih kako na lokalu tako i na nivou AP Vojvodine i imali smo uspjeha. Takođe, u susret su nam se izlazilo i donacijom manjih novčanih iznosa neposrednom dodjelom. Za saradnju sa drugim udruženjima koja njeguju tradiciju i običaje nacionalnih manjina, odnosno, pripadnika srpskog naroda koji su poreklom sa teritorije bivše Jugoslavije i šire smo otvoreni, a bilo je i konkretnih akcija sa KUD „Krajina“ iz Beograda, Zavičajnim udruženjem „Dalmacija“ Subotica, Društvom srpsko-ruskog prijateljstva „Sveti Aleksandar Nevski“ iz Subotice, Savezom bačkih Bunjevaca sa sjedištem u Subotici, Društvom intelektualaca „Braća Tan“ iz Bečeja, Dr Rudolfs magnet system iz Subotice, školama, Mjesnim zajednicama, … Za sada se nismo odlučili za pristupanje nekom širem organizacionom obliku udruživanja.

Koliko često posećujete Liku? Da li imate podatke o broju povratnika? Sa kakvim problemima se suočavaju?

Najmanje dva puta godišnje. Nemam sigurnog saznanja o povratnicima u Republiku Hrvatsku, ali koliko sam uspio saznati kroz razgovor, perspektiva za povratak naših ljudi Ličana-Krajišnika u cjelini je veoma neizvesna i problematična, kako u materijalnom tako i u drugim aspektima življenja.

Sa kakvim problemima se vi kao udruženje susrećete? Koji su vam naredni planovi?

Na prvom mestu materijalnim. Osnovni prihod nam je članarina, a tu ne moram mnogo da obrazlažem… ljudima danas ipak svaki dinar prvenstveno treba za egzistenciju. Energiju da ustrajemo nam povremeno „dopuni“ po koji donator ličkog porekla, a i drugi dobronamerni privrednici iz Subotice i okoline. Prvenstveno planiramo da održimo dosadašnji nivo rada i susretanja sa najmanje tri veća okupljanja: Slava, Prelo i Dan Nikole Tesle u Subotici. Namjeravamo da konkretnim prijedlozima odnosno projektima doprinesemo da se i u Subotici vidljivo veliča ime Nikole Tesle postavljanjem spomenika i davanjem njegovog slavnog imena novom trgu, kao i da manifestacija „Dan Nikole Tesle u Subotici“ bude proglašena za manifestaciju od značaja za Grad i da dobije međunarodni karakter.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email