Sedmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine

Piše: P-portal.net

U svakom normalnom i humanom društvu za svakog njegovog pojedinca mora biti dovoljno mjesta i slobode, mora biti dovoljno mjesta i slobode i za Jovana i Miloša i Dušana u …

U svakom normalnom i humanom društvu za svakog njegovog pojedinca mora biti dovoljno mjesta i slobode, mora biti dovoljno mjesta i slobode i za Jovana i Miloša i Dušana u hrvatskom društvu. Isto tako, naši prethodnici, zaslužni ljudi koji su ostavili neizbrisiv trag u hrvatskom društvu i kulturi, moraju zauzeti mjesto koje im pripada u aleji zaslužnih i ne smije se dogoditi da jedan Tesla ili Milanković, čije su veličine svjetskog dometa, nemaju spomenike u mjestima gdje su se školovali i krajevima iz kojih potiču – rekao je predsjednik Srpskog privrednog društva Privrednik Nikola Lunić na ovogodišnjem, sedmom po redu Kongresu Privrednikovih stipendista i srpske omladine.

Centralna godišnja Privrednikova manifestacija, održana 15. decembra u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji “Kantakuzina Katarina Branković” u Zagrebu, i ovaj je put bila posvećena mladima, njihovom položaju u društvu i aktualnim problemima s kojima se suočavaju, pa je Kongres nosio naziv “Mladi između ‘mi’ i ‘oni’”. “Naše društvo je, nažalost, podijeljeno, a zbog toga najviše ispaštaju mladi, iako su za tu podjelu, kako smo je mi definirali – na ‘mi’ i ‘oni’, najmanje krivi. Nisu je stvorili, a ona ih svakodnevno najteže pritišće”, rekao je Lunić u prisustvu brojnih bivših i sadašnjih Privrednikovih stipendista i gostiju iz Hrvatske i regije.

Govornici, koji su u ime institucija Srba u Hrvatskoj, Grada Zagreba i Republike Srbije pozdravili skup, kao i učesnici panel-diskusije, govorili su o podjelama u hrvatskom društvu koje se najviše odražavaju i zbog kojih najviše ispaštaju upravo mladi.

Privrednik godišnje u prosjeku stipendira oko 50 učenika i studenata, dok su ove školske/akademske godine osigurana sredstva za ukupno 63 učenika i studenta iz svih krajeva Hrvatske, a najviše iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja. Radi se o odličnim učenicima i studentima veoma slabog imovinskog stanja. Mjesečne studentske stipendije iz fonda “Vladimir Matijević” iznose 800, a učeničke 400 kuna, dok stipendije iz fonda “Ivana Vujnović” za odličnog studenta iznose hiljadu kuna. Ugovore je stipendistima uručio predsjednik Privrednika, a u njihovo ime zahvalila se Petra Bulat, studentica četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

“Naši bivši stipendisti danas su aktivni i korisni članovi društva i srpske zajednice s veoma razvijenim osjećajem solidarnosti, što potvrđuju i pomažući putem Privrednika nove generacije koje dolaze”, rekao je Lunić. Podsjetio je da je Privrednik u posljednjih desetak godina samo u vidu stipendija dodijelio gotovo dva milijuna kuna i naglasio da su Republika Srbija, SNV i Srpska pravoslavna crkva najveći donatori sredstava, kao i općine Erdut, Biskupija, Vojnić i Krnjak, ali i brojni pojedinci, izrazivši uvjerenje da će se akciji priključiti još njih. “Privrednik ovo ne radi samo danas. To je njegova tradicija stara preko 120 godina, unatoč zabranama, ukidanjima i pljački njegove imovine. U nekoliko navrata ova misija se pokušala i zatrti i onemogućiti. I danas postoje takvi pokušaji da se Privredniku ne vrati imovina pod egidom zakona koji je diskriminacijski i nepošten. Ili naprosto zbog toga što se nema sluha za druge i drugačije”, upozorio je Lunić.

Nikola Lunić

U ime SNV-a okupljene je pozdravio Boris Milošević, šef Kluba zastupnika SDSS-a u Saboru, i poslao mladima dvije poruke. “Prva je da učite, jer se učenje kao i svako ulaganje u sebe najviše isplati, čak i onda kada se ne čini da je tako. Druga poruka je da u ovom vremenu neravnopravnosti ne saginjete glave, nego da se borite”, rekao je Milošević i dodao da ako će neko danas i htjeti izbrisati ili umanjiti doprinos Srba u Hrvatskoj, to će teško moći jer je on nemjerljiv, ne samo zbog srpskih velikana već i svakog Srbina pojedinačno.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije istaknuo je da se tema Kongresa “Mladi između ‘mi’ i ‘oni’” odnosi na sve ljude, a ne samo na mlade. “Prostori na kojima živimo nisu samo prostori koji funkcionišu kao ekonomska zajednica, odnosno biološko biće, nego funkcionišu i kao duhovno biće, odnosno zajednica. Zato što o istinskoj zajednici možemo govoriti samo kad u temelju zajednice postoji i duhovna komponenta. Mi hrišćani verujemo u Boga za kojeg možemo postaviti pitanje da li je individua (samac) ili zajednica. Taj Bog je Otac, Sin i Sveti Duh. Sama činjenica da je Otac zajednica, da je Sin zajednica, Bog se nama otkriva kao zajednica”, zaključio je mitropolit Porfirije.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije Miodrag Linta poručio je da Srbija ima pravo i obavezu da se brine o Srbima van Srbije i da im pomogne u očuvanju njihovog nacionalnog i kulturnog identiteta. “Na inicijativu predsjednika Vučića, Vlada Srbije je donijela odluku da donira Privredniku 25 hiljada evra za stipendiranje učenika i studenata u 2019. godini, dok je za 2018. za stipendiranje uplatila 20 hiljada evra”, rekao je Linta.

Prisutnima su se obratili i savjetnik u ambasadi Srbije u Zagrebu Davor Trkulja i Bogdanka Srdić Vulpe kao izaslanica gradonačelnika Milana Bandića, a riječi podrške uputio je i Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, koji je financijski podržao održavanje Kongresa, kao i brojnih drugih Privrednikovih aktivnosti.

Nakon dodjele stipendija novim stipendistima, u panel-diskusiji o položaju mladih u društvu i podjelama koje na njih utječu govorili su Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Marija Selak s Filozofskog fakulteta, Vedrana Pribičević iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta, Entoni Šeperić, doktorand na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Dušan Cvetanović iz Srpskog privrednog društva Privrednik. Učesnici diskusije su pokušali odgovoriti na pitanje kako ukloniti ili barem ublažiti podjele i podozrivost prema mladima, pripadnicima nacionalnih manjina koji se prečesto suočavaju s različitim oblicima diskriminacije samo zbog svoje nacionalne pripadnosti. Poslali su poruku mladima da se ne prepuštaju razočaranju i da rade na sebi kako bi svojom stručnošću i radom pobijedili diskriminaciju te da se bore za svoja prava na rad i sudjelovanje u društvenom životu.

Kongres je započeo premijernom projekcijom kratkog dokumentarnog filma o doprinosima Srba Zagrebu koji je nastao u produkciji Privrednikovog informativnog P-portala, čiju izradu je financiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Film prikazuje samo jedan dio tragova koji su zaslužni Srbi ostavili u Zagrebu, kao i rad živućih srpskih institucija koji je usmjeren na mlade.

U kulturnom dijelu programa članice gudačkog kvarteta Vortex Strings – Ana Dražinić na violini, Vlasta Crnogorac na violini, Ana Marija Šir na violi i Ana Gjud na violončelu – oduševile su prisutne izvedbom kako klasičnih tako i pop i rock melodija. Nastupio je i glumac Ivica Gunjača kazujući stihove velikog srpskog pjesnika Branka Miljkovića.


Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama: