fbpx

U Zagrebu obilježena godišnjica Kristalne noći

U Zagrebu obilježena godišnjica Kristalne noći

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
U noći s 9. na 10. novembra 1938., prije točno 82 godine, krenuli su masovni progoni Židova u Trećem Reichu, poznati kao Kristalna noć

Na Trgu žrtava fašizma Antifašistička liga Republike Hrvatske danas je organizirala skup sjećanja na „Kristalnu noć“, početak pogroma nad Židovima u Njemačkoj i Austriji koji se dogodio prije točno 82 godine, javlja HINA.

Na fontani ispred Meštrovićevog paviljona sudionici obilježavanja „Kristalne noći“ zapalili su svijeće u znak sjećanja na žrtve, kao i prijašnjih godina 9. novembra, na datum kojim se obilježava početak Holokausta.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus poručio je na skupu kako očekuje da se prijeđe s riječi na djela te da Hrvatska konačno sa sebe skine ljagu koju nosi već 30 godina.

„Predsjednik Vlade stalno govori i ističe antifašizam, ističe isto tako da je HDZ centralizirao i promijenio, pa neka to dokaže. Neka se donese zakon o zabrani ustaškog znakovlja i svega onoga što drži našu zemlju na strani na kojoj ne spada. Ne spada iz razloga što je hrvatski narod dao veliki obol u antifašističkoj borbi i zahvaljujući tome smo na kraju rata bili na strani pobjednika“, rekao je Kraus.

Poručio je kako je krajnje vrijeme da se takav zakon uvede u saborsku proceduru te ne sumnja u njegovu podršku među saborskim zastupnicima.

Foto: Documenta

Skup sjećanja održao se uz pridržavanje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, a okupilo se pedesetak ljudi. Među okupljenima bili su predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i potpredsjednica Antifašističke lige Vesna Teršelič, pučka pravobraniteljica Lora Vidović, predstavnici civilnih udruga, aktivisti te politički predstavnici.

Foto: N.J., Novosti

U Kristalnoj noći živote je izgubilo više od 1300 osoba, razoreno je ili teško uništeno 1400 sinagoga i više od polovice zgrada židovskih općina u Njemačkoj i Austriji te je opustošeno 7500 trgovina. Idućeg dana, 10. novembra, u koncentracijske logore odvedeno je više od 30.000 muškaraca.

Ako imate prijedlog teme za nas, javite se na portal@privrednik.net

Pratite P-portal i na društvenim mrežama:

NAJNOVIJE

KOMENTARI

Vapaj očajnika
Umirali su i drugi, ali nitko nije ostavljao ovoliku prazninu